Situacija u Ukrajini u kontekstu vojne agresije iz Rusije ostaje jednim od najakutnijih i najkompleksnijih problema u suvremenoj svjetskoj politici. U posljednjim godinama jedan od važnih aspekata ovog rata postala je upotreba bespilotnih letjelica (dronova). Načelnik Glavnog obavještajnog uprave Ministarstva obrane Ukrajine, Kiril Budanov, u intervjuu za časopis The Economist, objasnio je ciljeve i okolnosti upotrebe dronova na teritoriju Rusije.

Jedno od ključnih stajališta koje je iznio general Budanov je da Ukrajina ostvaruje svoje zakonito pravo da izvodi napade na neprijateljsku teritoriju. Ova izjava temelji se na konceptu samoobrane u okviru obrambenog rata. Valja napomenuti da je Rusija započela ratovanje, a Ukrajina, kao žrtva napada, ima pravo primijeniti mjere za svoju sigurnost.

Međutim, važno je napomenuti da Ukrajina poštuje međunarodno pravo i ne napada civilne ciljeve u Rusiji. To uključuje poštivanje normi Haških konvencija i Dodatnog protokola I Ženevskim konvencijama. Također, Ukrajina ne koristi oružje dobiveno od zapadnih partnera za napade na teritoriju Ruske Federacije, što svjedoči o nastojanju da se poštuju međunarodne obveze.

Jedan od glavnih ciljeva napada ukrajinskih dronova, prema Kirilu Budanovu, jest iscrpljivanje ruske protuzračne obrane (PZO). To je strateška odluka, s obzirom na to da Rusija aktivno koristi vojnu avijaciju u agresiji na Ukrajinu. Neutralizacija PZO sustava može značajno smanjiti učinkovitost ruskih operacija.

Također, među prioritetnim ciljevima napada ukrajinskih dronova u Rusiji je onesposobljavanje vojnih proizvodnih kapaciteta. To može oslabiti sposobnost Rusije za vođenje agresivnih akcija i stvoriti uvjete za mirno rješenje sukoba.

Unatoč tvrdnjama o povredama, pojedine informacije o napadima ukrajinskih dronova na teritoriju Ruske Federacije ne odražavaju stvarnost. General Budanov istaknuo je da su neke vijesti izmišljene ruskom propagandom, dok neki napadi mogu biti djelo ruskih gerilaca. To naglašava složenost informacijskog rata koji prati ovaj sukob.

U cjelini, upotreba dronova u kontekstu rusko-ukrajinskog rata ističe važnost poštivanja međunarodnog prava i normi, čak i u uvjetima oružanog sukoba. To također postavlja pitanje primjene suvremenih tehnologija i njihovog utjecaja na tijek oružanih sukoba u budućnosti.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»