13 rujna na svemirskom postolju «Vostok» u Amurskoj oblasti Rusije započeo je susret između dva diktatora — vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una i predsjednika Rusije Vladimira Putina. Ovaj događaj postavlja ozbiljna pitanja o suradnji između ova dva režima i njenim posljedicama za svjetsku stabilnost.

Uspoređivati Rusiju i Sjevernu Koreju, dvije zemlje s različitim povijestima i političkim sustavima, može se činiti čudnim. Ali činjenica ostaje činjenica: Rusija sve više postaje slična Sjevernoj Koreji po nekoliko parametara. Postaje sve zatvorenije društvo, sve više se militarizira, ideologizira i zaostaje. Ove karakteristike privlače njihovu međusobnu suradnju.

Putin, kao lider Rusije, nastoji dobiti pristup velikim sjevernokorejskim arsenalima oružja. Ovo postaje posebno relevantno s obzirom na agresiju Rusije prema Ukrajini, koja je iscrpila ruske rezerve. Sjevernokorejski artiljerijski projektili mogli bi postati ključnim elementom taktike «vatrenog zida» u ratu s Ukrajinom. U tom kontekstu, Ukrajina, uz podršku svojih zapadnih partnera, mora se pripremiti za odgovarajući otpor.

S druge strane, Kim Jong-un računa na to da će dobiti od Rusije raketne tehnologije do kojih mu je dvadeset godina pristup bio zabranjen sankcijama UN-a. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost među svjetskim liderima jer sjevernokorejski nuklearni program i program međukontinentalnih balističkih raketa predstavljaju potencijalnu prijetnju za svjetsku stabilnost. Ove tehnologije mogle bi omogućiti Sjevernoj Koreji da isporuči nuklearni bojevi glavu na kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

Suradnja između Moskve i Pjongjanga stvara nove globalne prijetnje i uzburkava svijet. S obzirom na ove okolnosti, pobjeda nad ruskim agresijama postaje interesom cijelog civiliziranog svijeta. Svjetski lideri moraju udružiti snage kako bi se nosili s ovom novom prijetnjom stabilnosti i miru.

Suradnja između Rusije i Sjeverne Koreje postavlja ozbiljna pitanja i zahtijeva pažnju i akciju globalne zajednice. Bez djelovanja u ovoj situaciji moguće su opasne posljedice, i svjetski lideri moraju poduzeti mjere kako bi se spriječila prijetnja koju ova suradnja nosi sa sobom.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»