Sada nam prijeti opasnost da ostanemo bez EU novca za projekt. Imamo rok od 90 dana za realizaciju

PišeKristian Došen


              Otkrivamo vrhunac kaosa s projektom čuvenog državnog clouda: istječe rok za ogroman EU novac, a nije riješena ni dokumentacija

FOTO: PIXSELL PišeKristian Došen prije 4 sata 41 preporuka

U sudačkoj nadoknadi – svega tri mjeseca prije službenog roka za okončanje europskog projekta uspostave državnog “oblaka” – i dalje traje nesmiljena bitka oko natječajne dokumentacije za posljednji, ključni dio Centra dijeljenih usluga (CDU): sustava za upravljanje dokumentima, poslovnim procesima i radnim tokovima. Dakle, 90 dana prije nego europski novac za taj dio posla ispari, državno-gradska tvrtka APIS IT još nije producirala ni zakonski usklađenu dokumentaciju nabave.

Tu činjenicu otkriva nedavno okončana žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Osim više od sto tisuća eura koje APIS mora isplatiti na ime žalbenog postupka, u oči bode kako je jedan od žalitelja na dokumentaciju bila druga državna tvrtka, Hrvatska pošta. Ona je – netipično za uglavnom suhoparne žalbene postupke – natječaj u sklopu najvažnijeg digitalizacijskog projekta u zemlji eksplicitno, bez rukavica, u žalbi proglasila grubo kompromitiranim.

Četiri godine pokušaja

No to je tek vrhunac komplicirane sage koja je počela prije više od četiri godine. Još tijekom 2019. otvorene su ponude za (prvi) natječaj za isporuku sustava za upravljanje dokumentima. Potom se dvije godine nije dogodilo ništa, da bi natječaj na koncu bio poništen. Telegram je tada (2021.) izvijestio kako je glavni službeni razlog tomu bio – zastarjeli propis, Uredba o uredskom poslovanju.

Naime, sustav za upravljanje dokumentima morao je biti u skladu s važećom regulativom. Dokumentacija je, pak, bila napravljena na podlozi važeće, ali zastarjele Uredbe iz 2009., dok se prijedlog nove, suvremene verzije dvije godine iz nekog razloga kiselio po ladicama, a nitko nije znao kada će biti usvojena. Već je tada bilo jasno kako postoji opasnost da će cijeli posao financiran iz EU završiti u vremenskom škripcu.

Začarani krug poništenja

Administrativni horor tek se zagrijavao. Nakon što je APIS – razmatrajući dvije godine što da učini s ponudama – poništio natječaj, žalbom je uskoro srušena takva odluka. DKOM je, da skratimo, smatrao da opravdanje poništenja u stilu “čekamo novu Uredbu” nije baš u skladu sa zakonom. APIS se žalio Visokom upravnom sudu, ali ni tamo nije našao na razumijevanje. Sud je odlučio, sad već 2022. godine, da se stvar vrati tamo gdje je već bila 2019. – na odluku o tome tko bi trebao dobiti natječaj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cijeli proces toliko se odužio da je famozna Uredba o uredskom poslovanju u međuvremenu ipak usvojena. Stoga je APIS, nakon što su ih iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva doslovno požurivali da okončaju natječaj, donio odluku da – opet ponište natječaj. Angažirali su i sudskog vještaka koji je podupro njihovu argumentaciju, pa se natječaj konačno mogao ponoviti.

Nemoguća misija

Godina je, treba naglasiti, 2023. i početkom srpnja APIS objavljuje novi natječaj za sustav upravljanja dokumentima u državnoj upravi vrijedan 8,54 milijuna eura, četiri godine od objave prvog natječaja i cijelog niza peripetija koje su uslijedile. No kontekst je sada prilično drugačiji: ostalo je svega nekoliko mjeseci do isteka Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I na ovom mjestu, vraćamo se na početak priče. Nakon žalbe Hrvatske pošte, tvrtke InfoDom te Dokument IT-a, manji dio dokumentacije (novog) natječaja nedavno je poništen. Iz sedamdeset i dvije stranice žalbe, vidljivo je kako je većina žalbenih navoda bila neosnovana, ali i manji dio je bio dovoljan da se dokumentacija vrati na popravak, a natječaj bude još više stjeran u vremenski kut. U tri preostala mjeseca okončati natječaj te izvesti cijeli posao djeluje, bez pretjerivanja, kao nemoguća misija.

Šef APIS-a se hvali da je projekt uspješan

Prije nekoliko dana, predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić u intervjuu za Večernji list, među ostalim, pohvalio se uspješnim projektom uspostave CDU-a. “CDU je već sada potpuno funkcionalan i svojim korisnicima pruža IaaS, PaaS i Saas usluge po najmodernijim standardima, a ključni pokazatelj uspješnosti premašili smo gotovo 20 posto”, rekao je Bilić.

Iako je državni oblak u smislu fizičke infrastrukture uspostavljen te brojne institucije migriraju ili su migrirale svoje podatke na njega, ostaje gola i neosporna činjenica kako dva financijski najvrjednija natječaja u sklopu EU projekta uspostave državnog oblaka, tri mjeseca prije kraja projekta, još nisu ni papirnato okončana, kamoli provedena u stvarnost.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr