Služba EU za spoljne poslove: Dijalog Beograda i Prištine je o dogovoru da Kosovo postane država

Foto: Bojan Cvejić

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS) Marko Makovec izjavio je večeras da ;se dijalog Beograda i Prištine vodi o dogovoru koji će „promeniti karakter Srbije“ i „učiniti Kosovo državom“.

„Ovo je veoma velika stvar i zbog toga pregovori oduzimaju toliko vremena. Nedavno smo imali i operaciju 24. septembra (oružni napad Srba u Banjskoj, na Kosovu, 24. septembra, na kosovsku policiju) o kojoj ćemo morati dalje da razgovaramo, o tome šta se desilo ;i šta je dovelo do toga“, rekao je Makovec na panelu u okviru Beogradske bezbednosne konferencije (BSC).

Makovec je rekao da se stanje na Kosovu ne sme porediti s „dubokim konfliktima“, kao što je u Severnoj Irskoj što iznose neki stručnjaci.

„Ipak dijalog će se nastaviti i potrudićemo se da sprečimo da situacija ode u tom smeru. Mi ćemo pokušati da iskoristimo sve naše resurse ; i napore da vratimo obe strane za sto, nekom političkom procesu“, rekao je on.

Naučnik Gvida Goldmana za geostrategiju, sa sedištem u kancelariji GMF-a u Berlinu ;Tomas Klajne-Brokhof na panelu je pitao ;koji su to resursi koji već nisu iskorišćeni.

„Kako to mislite: svi naši napri? Ja ne vidim sve vaše napore. To što niste učinili nije dovoljno“, ocenio je ;Klajne-Brokhof na panelu „Ukrajina i saveznici: Očuvati čvrsto jedinstvo i solidarnost“.

On je dodao da nije siguran da li su države članice ili sama EU spremne da urade ono što je potrebno za rešavanje konflikta u Ukrajini i na severu Kosova.

Makovec je izjavio da su različite prirode konflikata u Ukrajini i na Kosovu: ;“Konflikt na Kosovu je više pravni i ustavni. U Ukrajini je bezbednosni. Treba nam više vremena da bismo postigli rezultat, ali možemo da koristimo samo politička sredstva“, odgovorio je Makovec.

Treći učesnik panela, predsednik Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) ;Hanes Svoboda, prekinuo je diskusiju tvrdnjom da se koncept Evropske unije pogrešno zamišlja ;tokom diskusije: ;“Mislim da svi zamišljate da EU funkcioniše drugačije nego što zaista jeste. Mi moramo da nađemo način da primimo nove države i stignemo do ciljane finalne forme EU u isto vreme“, rekao je on.

U fokusu tema ovogodišnje konferencije Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) koja nosi naziv „Rekonstrukcija globalnog (ne)reda“, su geostrateška pitanja, globalna bezbednost, proširenje EU, borba za demokratiju, zarobljavanje države, sajber bezbednost, ljudska prava, rešavanje sukoba, rat u Ukrajini i „zelena tranzicija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs