Dačić: Srbija uvođenjem sankcija Rusiji i Kini ne dobija nove prijatelje a može da izgubi stare

Ivica Dačić Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji i Kini jer ne dobija nove prijatelje zbog toga a mogla bi da izgubi stare.

„Potpuno bi bilo drugačije da mi imamo na Zapadu razumevanje. Da kažete: SAD, Francuska, Velika Britanija kao stalne članice Saveta bezbednosti će imati u vidu naše interese, neće gurati Kosovo u Ujedinjene nacije i sve ostalo, čuli ste i Tursku šta kaže, oni neće prestati“, rekao je Dačić.

On je gostujući jutros na televiziji Hepi rekao da bi, ako gradjani Srbije procene da je Kosovo „izgubljena priča“, onda mogla da se vodi nova politika ali da u ovoj situaciji to nije moguće i da zbog toga mora da se vodi računa o tom interesu.

„Neće biti povratka (Srba u kosovske institucije) dok ne bude iskoraka u vezi sa pitanjem Zajednice srpskih opština. To je metoda neoružanog otpora“, rekao je Dačić.

On je ponovio da je nemoguće da Srbija prihvati planove koji polaze od toga da je Kosovo nezavisno niti da će ono prihvatiti da se vrati u sastav Srbije.

„Jedino što mislim da je realno to je da se prihvati realno stanje na terenu kakvo jeste. A to je da se tačno zna šta je srpsko šta je albansko. Sve dok se ne razgovara o takvom političkom rešenju svako drugo rešenje će biti neuspelo“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs