Rusi su u Tursku poslali utjecajnog obavještajca

Intrigantan novi zaplet. U Ankari upravo počeli nenajavljeni pregovori Amerike i Rusije oko Ukrajine

FOTO: AFP

U Ankari su danas započeli nenajavljeni pregovori između ruske i američke delegacije, doznaje utjecajni moskovski dnevni list Kommersant koji piše da Moskvu ondje predstavlja direktor Vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin. Ne zna se tko je došao s američke strane.

Izvor na koji se Kommersant poziva odbio je iznijeti detalje o pregovorima, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može ni potvrditi ni demantirati da su pregovori u tijeku.

Erdogan kao poželjan posrednik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u redovitom je kontaktu i s američkom i s ruskom i s ukrajinskom stranom u pogledu ukrajinskog rata. Ankara je bila ključna u postizanju sporazuma o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica, a u prvim mjesecima rata jedna runda u međuvremenu prekinutih pregovora Moskve i Kijeva održana je upravo u Turskoj, koja se čitavo vrijeme spominje kao najizgledniji posrednik u pregovorima zaraćenih strana.

Ipak, indikativno je da u Ankari nema predstavnika Kijeva, koji se još uvijek i javno i privatno nećkaju oko sjedanja za pregovarački stol s Rusima, posebno u trenutku dok napreduju na samom ratištu.

Zadnji sastanak bio 10. siječnja

Kommersant podsjeća da je posljednji sastanak američke i ruske delegacije održan u Ženevi 10. siječnja kada se razgovaralo o sigurnosnim garancijama, no nikakav dogovor nije postignut.

Moskva je taj neuspjeh navodila kao jedan od razloga za svoju invaziju na Ukrajinu.

‘Ovo je početak kraja rata’

U kontekstu ovog sastanka u Ankari znakovito zvuči i istup bivšeg ruskog premijera Mihaila Kasjanova koji je izjavio da su mu porasle nade u približavanje kraja rata. Dodao je i da, prema njemu, Moskva trenutno gubi za što dokaz vidi u povlačenju ruskih vojnika iz Harkovske oblasti i Hersona.

“Mislim da će za par mjeseci doći do finalnog čina rata”, kazao je. Ocijenio je i da Putin očito ne želi prestati i opisao ga fanatikom. No, bez obzira na sve je ustvrdio da je “početak kraja rata već počeo.”

Source link: www.telegram.hr