Ministar uvjerava kako opskrba plinom nije ugrožena, ali nije iznosio detalje kako će to osigurati

Filipović veselo najavljuje: 'Svi će imati plina'

FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održive energije Davor Filipović danas je uvjeravao kako će Hrvatska imati dovoljno plina za nadolazeću zimu te da opskrba neće biti ugrožena. Sudjelujući na predstavljanju projekta skladišta podzemnog plina Grubišno Polje, koje bi trebalo biti završeno 2027. godine, Filipović je konstatirao kako će skladište Okoli do jeseni biti uglavnom popunjeno, javlja N1.

“Nema nikakve potrebe to dovoditi u pitanje, skladište podzemnog plina Okoli će do jeseni sigurno biti popunjeno na 90 posto kapaciteta”, ustvrdio je ministar, pa nastavio: “Cijene jesu visoke. Ovo je neuobičajena situacija. U normalnim okolnostima one bi sada bile niže, a više krajem godine. Međutim kada se radi o sigurnosti opskrbe naših sugrađana tada treba djelovati i u tom smjeru ćemo ići.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Opskrba nije ugrožena’

Europska komisija danas je predstavila dugoročni plan za ukidanje ovisnosti o ruskim energentima, a Filipović navodi kako je Hrvatska, zbog LNG-a u lagodnijoj poziciji od ostalih članica EU-a. Istaknuo je kako Hrvatska 57 posto plina zadovoljava preko LNG-a, da je 21 posto vlastita proizvodnja te da će ostatak biti zadovoljen iz skladišta Okoli.

Opskrba nije ugrožena i svi će imati plina, naglasio je ministar, ali nije detaljnije pojasnio kako će to osigurati.

“O detaljima ću reći kada za to dođe vrijeme. Danas je poslan jasan signal od strane EK-a kako oni vide Hrvatsku. U tom planu je navedena važnost LNG-a i proširenja kapaciteta i plinovoda prema Sloveniji kako bismo plin mogli dostaviti i tim zemljama. Postoji mogućnost da se kapaciteti udvostruče”, zaključio je Filipović.

Source link: www.telegram.hr