Hoće li HDZ vladati vječno?! Plenković nudi stabilnost, oporba je očajna, čini se da vladajućima prijeti opasnost samo od jedne stvari

Davor Pongračić/ Cropix

Hrvatska je ušla u Schengen i Eurozonu.

U zaštitu građana i tvrtki od udara inflacije uložene su milijarde. Vatreni su pobijedili Brazil i iz Katara se vratili s broncom. Sve je to, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje Crobarometar agencije IPSOS za prosinac, u zemlju vratilo optimizam. A dio toga pozitivnog ozračja prelio se i na vladajuću stranku.

HDZ danas uživa gotovo pa rekordnu potporu 30,7 posto birača. Svi pritvoreni ministri, sve one USKOK-ove optužnice, sve Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, sve pljačke stoljeća, svi namješteni poslovi i luksuzni Audiji ne mogu naštetiti stranci Andreja Plenkovića koliko je crno pod noktom. Ulazimo u sedmu godinu kako je njegova ekipa u Banskim dvorima, a rejting HDZ-a i dalje je jednako visok kao i na početku.

Škugor! Koji Škugor?

Idući rangirani na ljestvici stranaka je SDP, koji HDZ-u u ovom trenutku nije ni do koljena. Sa 12,3 posto potpore stranka koja je dva puta vodila zemlju danas grebe po svojem dnu. Andrej Plenković i HDZ su neprikosnoveni vođe hrvatske političke parade.

Njihovi suparnici nadali su se da će ta dominacija okončati ove jeseni, nakon što je otkriveno da je HDZ-ovac Damir Škugor u Ini organizirao pljačku tešku milijardu kuna. Rejting HDZ-a tog je rujna doista malo skliznuo. I došao na 28,1 posto. No vrlo brzo se vratio na staro.

— Sve te afere stvorile su neku vrstu imuniteta kod HDZ-ova biračkog tijela. Afere definitivno nisu nešto što može naštetiti HDZ-u, osim ako nisu izravno vezane uz samog premijera. HDZ izbore ne dobiva zato jer su najpoštenija stranka, nego zato jer birači procjenjuju da su u nekom trenutku oni najoperativnije i najsigurnije rješenje za zemlju – ocjenjuje stručnjak za politički PR Jerko Trogrlić.

Hoće li HDZ vladati vječno?! Plenković nudi stabilnost, oporba je očajna, čini se da vladajućima prijeti opasnost samo od jedne stvari

Za visoki rejting HDZ-a, pojašnjava on, najzaslužnije su dvije stvari.

— Prva je sam premijer, koji na HDZ-ov stranački rejting nadodaje i svoj osobni, i to je do sada bila dobitna kombinacija. A druga je nepostojanje vjerodostojne alternative. U Hrvatskoj na političkom tržištu ne postoji oporba za koju birači vjeruju da može pobijediti HDZ i uspješno voditi državu. Oni se ne mogu složiti oko bitnih stvari ni sad dok su u oporbi. Kako će se onda slagati ako dođu na vlast – upozorava Trogrlić, koji priznaje da je iz ove današnje perspektive teško zamisliti SDP, Možemo i Most zajedno na vlasti.

— Oni su toliko osebujni i različiti da padaju već na prvoj stepenici, a nemaju ni lidera koji bi mogao konkurirati Plenkoviću. Premijer je uspio održati zemlju stabilnom u vrijeme pandemije i energetske krize, osigurati širok paket socijalnih mjera, uvesti je u Eurozonu i u Schengen. Da su danas izbori, HDZ bi na njima bio nedodirljiv, no Damoklov mač koji im visi nad glavom je obnova. Ako se ona u idućoj godini ne intenzivira, frustracije građana će rasti i to može ugroziti HDZ-ove izglede – zaključuje Trogrlić.

Politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku prof.dr. Pero Maldini priznaje da je visoki HDZ-ov rejting određena anomalija u politici.

— U SAD-u na pola mandata, neovisno tko je na vlasti, pada rejting. Takva je logika vlasti: birači imaju velika očekivanja koja su većim ili manjim dijelom nerealna i kada se suoče s realnošću dolazi do razočarenja. I kod nas je to obično tako. Sasvim je normalno očekivati da vladajuća stranka i vladajuća koalicija ima pad nakon nekog vremena, posebno na pola mandata — ističe Maldini.

Hoće li HDZ vladati vječno?! Plenković nudi stabilnost, oporba je očajna, čini se da vladajućima prijeti opasnost samo od jedne stvari

To se, napominje on, ovaj put nije dogodilo iz nekoliko razloga. Jedan od njih je što HDZ već drugi mandat ima marginalnu, ali izuzetno stabilnu većinu.

— Ona omogućuje provedbu javnih politika. Konsenzusi se tu lako postižu, nema malih ucjenjivačkih stranaka, a većinski partner ne mora davati velike ustupke manjim partnerima koji bi kompromitirali njegove javne politike. Time se postigla stabilnost i kontinuitet u obje Plenkovićeve Vlade kakvu nismo imali još od devedesetih, kada su zemlju vodile jednostranačke vlade -pojašnjava Maldini. Drugi element koji je utjecao na ovako visok rejting je pomicanje HDZ-a u desni centar, čime je ta stranka dobila širinu.

Opametio ih Karamarko

— Bez obzira što u HDZ-u možda ima i onih koji se ne slažu s takvim smjerom, prevladalo je mišljenje da, nakon iskustva s Karamarkom, nitko neće ići rušiti vlastitu vladu. Uz to, oporba igra na potpuno promašenu taktiku temeljenu isključivo na jeftinom populizmu. Stalno spominju lopove, a ne mogu artikulirati nikakve suvisle javne politike ni ponuditi konkretna rješenja — ocjenjuje Maldini.

SDP se, prema njegovim riječima, samoubilačkim akcijama i razdorima od nekad relevantne stranke doveo na mariginu.

— To ide na dušu Milanoviću, koji je tu stranku uništio strukturno i ideološki, i posijao “sjeme zla” koje ih i danas izgriza iznutra. SDP postaje potpuno neatraktivan za bilo koga osim za starije birače — upozorava Maldini. Sve su to razlozi zbog kojih je dio neodlučnih birača skloniji optirati prema HDZ-u nego drugim opcijama.

— HDZ je ovu godinu pretvorio u godinu isporuke. Dobro su odreagirali na pandemijsku krizu, postpandemijsko stanje i energetske probleme. Donijeli su niz paketa socijalnih mjera i time zapravo onemogućili kritike. Kada pogledamo naše okruženje, Italija je konstantno u nestabilnosti i gomilaju javni dug, Mađarska ima ozbiljnih financijskih problema, o Grčkoj i Bugarskoj da ne govorimo.

Hrvatska ove godine ima 1,65 milijuna zaposlenih, nikad više u povijesti, povećane su plaće, a proračun nikad nije bio veći. Sa svim manama koje HDZ ima, građani su se opredijelili za stabilnost koju nude, i zato je njihov rejting još uvijek tako visok – zaključuje Maldini.

Za ljude starije generacije doista se može reći da HDZ živi vječno. Mladi bi ipak mogli dočekati neke promjene, našalio se politički analitičar prof. dr. Žarko Puhovski.

— HDZ-u ne ide naročito dobro u javnosti, ali im ide dobro kada je riječ o podršci biračkog tijela. Njihovi birači su očito cijepljeni na sve moguće skandale, prigovore i kritike. To se vidi i na drugoj strani, jer se SDP istovremeno već tri godine bavi produljenim samoubojstvom, i bez obzira na to još uvijek su druga stranka u zemlji. Gotovo polovina biračkog tijela potpuno je gluhonijema za ono što se u javnosti događa — naglašava Puhovski. Razlog za takvo ponašanje on vidi u patrijarhalnoj strukturi obitelji, koja, prema njegovu mišljenju, i danas presudno utječe na političke preferencije potomaka.

Hoće li HDZ vladati vječno?! Plenković nudi stabilnost, oporba je očajna, čini se da vladajućima prijeti opasnost samo od jedne stvari

— Taj patrijarhalni sindrom je očito jak. Kod nas nažalost u najvećem dijelu zemlje ne postoji normalni način odrastanja i socijalizacije mladih, da se na pristojan način orijentiraju suprotno roditeljima, nego se nasljeđuje roditeljska, odnosno očinska crta ponašanja. Pa se na taj način odabiru i političke opcije. To se vidi i na rezultatima izbora, jednako kao i na podacima o velikom broju djece liječnika koji upisuju Medicinski fakultet — zaključuje Puhovski.

Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak koji je do sada savjetovao nekoliko hrvatskih premijera, smatra da tajna HDZ-ova uspjeha leži u rezultatima Vlade, ali i činjenici da su u Banskim dvorima o tim rezultatima počeli i aktivno govoriti.

Afere su Plenkoviću plus

— Hrvatska ulazi u Schengen, uvodi Euro, izgradila je Pelješki most. Vlada je nizom mjera preduhitrila energetsku krizu. Premijer Plenković počeo je posljednjih mjeseci “prodavati” to što radi i očito se ne opterećuje biračima koji nisu njegovi. Postao je svjestan da se ne mora i ne može svidjeti svima. Dovoljno je da ima podršku birača koji su glasali za HDZ. Zbog ovih razloga HDZ ima sve pretpostavke da ponovi rezultat s prošlih parlamentarnih izbora, kada su osvojili 36 posto glasova – smatra Macan.

I pritom iznosi prilično zanimljivu tezu: što je više afera procesuirano, to je veći plus za premijera Plenkovića.

— To je izravan dokaz da on ne kontrolira istražne organe, i da ne štiti nikoga. Kada je prvi put pobijedio na izborima rekao je da će mijenjajući HDZ mijenjati Hrvatsku. Oni koji se ne mijenjaju u skladu s okolnostima završe s optužnicama.

Plenković svojim biračima nudi stabilnost i to mu je najveći plus. Praksa je pokazala da birači traže onoga tko im može jamčiti ekonomsku sigurnost, pogotovo u kriznim vremenima. To su u Plenkoviću prepoznali, i u pandemiji, i u energetskoj krizi, i u rješavanju pat-pozicije u susjednoj BiH, i zato HDZ danas ima tako visoku potporu — zaključuje Macan. 

Hoće li HDZ vladati vječno?! Plenković nudi stabilnost, oporba je očajna, čini se da vladajućima prijeti opasnost samo od jedne stvari

Source link: slobodnadalmacija.hr