Saliven tokom susreta sa Kurtijem izrazio podršku dijalogu Kosova i Srbije

Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE-ERMAL-META

Kosovski mediji danas prenose izjavu portparolke savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena Adrien Vastson, na sajtu Bele kuće u kojoj se kaže kako se Saliven sastao juče sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi mu izrazio zahvalnost za prijem avganistanskih izbeglica na Kosovu.

U saopštenju se navodi da su razmenjeni stavovi o vojnoj agresiji Rusije u Ukrajini, uključujući pružanje humanitarne pomoći sa Kosova narodu Ukrajine i uvođenje sankcija Rusiji.

Na sastanku je bilo reči i o dijalogu Kosova i Srbije.

„Saliven je izrazio podršku SAD dijalogu koji vodi EU radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa između dve zemlje i potrebu za daljim napretkom u ključnim nerešenim pitanjima“, kaže se u saopštenju.

Iz kabineta premijera Kosova je saopšteno da se Kurti zahvalio Salivanu na njegovom doprinosu i podršci Kosovu kao i za trajni mir, dugoročnu stabilnost i regionalnu bezbednost.

„Govoreći o bezbednosnom aspektu, premijer Kurti je rekao da je Republika Kosovo spremna da produbi partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima sa Sjedinjenim Državama i da je posvećena svom putu integracije u Evropsku uniju i većem angažovanju u Partnerstvu za mir kao prvi korak ka članstvu u NATO“, kaže se u saopštenju.

Kurti je istakao institucionalnu stabilnost, vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije u našoj zemlji.

Ističući da je Vlada Kosova odlučna da ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost ostanu netaknuti, premijer Kurti je ponovio da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude principijelan dijalog koji poštuje ravnopravnost strana u razgovorima i u centru sporazuma ima međusobno priznanje.

Tokom sastanka razgovaralo se o invaziji i agresiji u Ukrajini i destabilizujućim naporima Rusije i njenom pokušaju širenja u regionu zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs