Postupanje prema Đukanoviću i članovima njegove porodice godinama je na meti kritika, Katniću i tužiocima iz njegovog tima najčešće se spočitava da pokušavaju da prikriju sve tragove. Od formiranja SDT-a, protiv Đukanovića su podnijete 32 krivične prijave — nijedna nije stigla do suda

Klijent sa povlasticom

Katnić i Đukanović, Foto: Filip Roganović

Predsjednik države Milo Đukanović početkom novembra “otpisao” je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) iz kojeg su ga, takođe pismom, pitali o njegovim novootkrivenim of-šor firmama.

Predmet “Pandora papiri” u kom je od Đukanovića traženo pisano izjašnjenje, formiran je početkom oktobra, nakon što je NVO MANS objavila podatke da su predsjednik Crne Gore i njegov sin Blažo Đukanović tokom 2012. na nekoliko of-šor destinacija osnovali tajne trastove i kompanije.

Pisano izjašnjenje, tvrde sagovornici, nije predviđeno zakonom, već predstavlja izuzetak (bez presedana) koji potvrđuje da Đukanović ima privilegovan status u SDT.

”Taj način saslušanja i davanja izjave nije predviđen nijednim propisom. Ne postoji mogućnost da se neko u svojstvu građanina, ili osumnjičenog, izjašnjava pisano i da na taj način dostavalja svoja saznanja”, kaže advokat Veselin Radulović.

Source link: www.vijesti.me