RSE: Otvoreni Balkan protiv utaje poreza i za priznavanje diploma

foto Stanislav Milojković

Srbija, Severna Makedonija i Albanija obavezaće se zajedničkim sporazumom na udružena nastojanja u pravcu suzbijanja utaje poreza u tri države, preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

To se navodi u tekstu Memoranduma o razumevanju, u čiji je uvid imao RSE, a na koji bi predstavnici tri države trebalo da stave potpis u Ohridu, na sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ zakazan za narednu nedelju.

U Ohridu će biti potpisan i sporazum o priznavanju visokoškolskih diploma, kao i memorandumi o kulturnoj i saradnji u oblasti turizma.

U tekstu Memoranduma koji se tiče poreza napominje se da potpisnice imaju u vidu „povećani značaj“ saradnje u borbi protiv izbegavanja plaćanja poreza.

„Odredbe dokumenta neće rezultirati bilo kakvim posebnim odlukama ili aktivnostima koje bi bile obavezujuće i nametnute bilo kojoj od strana ili trećoj strani“, preneo je RSE i dodao da se u tekstu navodi potreba zajedničkog rada na podsticanju poštovanja poreskih obaveza u tri države, kao i da svaka strana može imenovati osobu koja će u njeno ime koordinisati aktivnosti.

U tekstu Sporazuma u oblasti međusobnog priznanja diploma, inicijativa Otvoreni Balkan se zalaže za ubrzavanje procedura priznavanja visokoškolskih diploma izmedju Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Ukoliko se pojavi sumnja u verodostojnost diplome, predviđena je mogućnost da se elektronskim putem zatraži potvrda od institucije koja ju je izdala.

Precizira se da će diplome u Albaniji priznavati Centar za obrazovne usluge pri Ministarstvu obrazovanja, u Srbiji Agencija za kvalifikacije za profesionalno priznavanje, a u Severnoj Makedoniji Jedinica za priznavanje profesionalnih diploma Ministarstva obrazovanja.

U cilju promovisanja kulturne raznolikosti, medjukulturnog dijaloga i medjusobnog razumevanja, tri strane nameravaju da potpišu i Memorandum o razumevanju u kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

Memorandum o razumevanju u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu, koji bi takođe trebalo da bude potpisan u Ohridu, predviđa formiranje turističke mape pod nazivom „Otvoreni Balkan“.

Države potpisnice se obavezuju na podsticanje kontakata svojih turističkih organizacija i radnika, a predvidjeno je i formiranje posebne radne grupe za tu oblast.

U Ohridu 7. juna počinje dvodnevni samit inicijative Otvoreni Balkan na kojem učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dmitar Kovačevski i kao gost premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs