«Objektivno, Crna Gora je najdalje odmakla u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i najbliže je zatvaranju pregovaračkih poglavlja», rekao je Đukanović

Đukanović: Vjerujem da ćemo 2024. moći da kažemo EU da smo spremni

Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Zapadnom Balkanu potrebna je jedinstvena i izvorna poruka Evrope, da sve zemlje regiona imaju svoje mjesto u Evropskoj uniji i da će svoju stolicu zauzeti kada realizuju reforme i dostignu standarde, poručio je predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je na poziv predsjednika GLOBSEC-a Roberta Vasa učestvovao na 17. globalnom bezbjednosnom forumu u Bratislavi, a danas je bio govornik na panelu „Sad ili nikad: Otključavanje evropske budućnosti za Zapadni Balkan”.

«Objektivno, Crna Gora je najdalje odmakla u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i najbliže je zatvaranju pregovaračkih poglavlja», naveo je predsjednik.

Očigledno je, kako je kazao, da je EU imala manjak entuzijazma i posvećenosti svojoj politici proširenja i integraciji Zapadnog Balkana tokom proteklih pet, šest godina. «To je porodilo i manjak reformskog entuzijazma u vladama i društvima država Zapadnog Balkana. Nažalost, došli smo do jedne ravnoteže nemoći i neučinkovitosti — mi sa Zapadnog Balkana smo optuživali EU, oni nas, a jedini koji je profitirao su bile treće strane», rekao je Đukanović.

Source link: www.vijesti.me