Crna Gora da se uzdrži od mjera koje mogu ugroziti postizanje evropskih ciljeva, kaže Pisonero Hernandez

„Prodaja” crnogorskih pasoša rizik za EU

Pasoš Crne Gore je, prema programu ekonomskog državljanstva, dobilo 409 stranaca: pasoši (ilustracija), Foto: Shutterstock

Evropska komisija pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući situacije koji se mogu shvatiti kao zaobilaženje mjera u okviru spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije.

To je “Vijestima” rekla portparolka EK Ana Pisonero Hernandez komentarišući to što Vlada Crne Gore, uprkos preporukama iz EU, nastavlja da sprovodi program ekonomskog državljanstva.

”EK je dosljedno savjetovala Crnu Goru da ukine šemu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja (kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala). U 4. izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, Komisija je preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu investitorskog državljanstva”, kazala je Pisonero Hernandez.

Ona je dodala da, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU, uključujući povlastice za dodjelu državljanstva.

Source link: www.vijesti.me