Prema jednoj političkoj školi, Crna Gora treba da izgradi imidž poluprotektorata s tendencijom prerastanja u puni protektorat u kome će vladati inferiorno-poslušne političke elite. Drugi politički pravac je težnja da se politički život odvija u stanju permanentnog Informbiroa

Lekić za "Vijesti": EU nas neće častiti članstvom zbog Ukrajine

”Ne potcjenjivati refleksije dešavanja u Ukrajini na Crnu Goru”: Lekić, Foto: Luka Zeković

Invazija Rusije na Ukrajinu potencijalno bi mogla da ubrza ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), ali u nekoj novoj integracionoj formi. Međutim, poslije ovakvog zastoja u integracijama i svega što se dešava u zemlji, teško je da će nas zbog toga častiti punopravnim članstvom — ocijenio je lider i poslanik Demosa, Miodrag Lekić.

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da ipak treba ozbiljno pratiti dešavanja u Ukrajini i biti spreman za dalje evropske procese, uz, kako navodi, obavljanje domaćih zadataka.

Govoreći o uticaju rata u Ukrajini na pregovore o formiranju nove vlade, Lekić ističe da bi oni trebalo da se vode na osnovu unutrašnjih pravila i uz uvažavanje volje ispoljene na izborima.

”Iako se, izgleda, navikavamo na inflaciju javnih riječi i široki repertoar lokalnih demagogija, zaista zvuči groteskno i avanturistički da sad, navodno zbog Ukrajine, treba da subjekti korupcionaškog sistema preko noći zauzmu značajne, čak kontrolne, funkcije državne vlasti. Inače sama operacija, odnosno korišćenje Ukrajine kao alibija za ovdašnje političke prevare i lov u mutnom, sadrži ponovo ideološke obrasce”, napominje on.

Source link: www.vijesti.me