Šeholi: Pritiske u Briselu trpeće i Vučić i Kurti, od Vučića će se tražiti de facto priznanje, od Kurtija ZSO

foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

Politički analitičar Fatmir Šeholi, direktor prištinske NVO „Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa“ navodi da su očekivanja od predstojećeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija velika, te bi u agendi sastanka trebalo da bude i zvanično prihvatanje francusko-nemačkog predloga.

Upitan za koju stranu misli da će biti pod većim pritiscima, Kurti kaže da će pritiske trpeti obe strane.

– Srbiju će pritiskati da de facto prizna Kosovo i biće ukazano da „pasvord“ za ulazak Srbije u EU glasi „priznavanje nezavisnosti Kosova“, a s druge strane Kurtiju će biti jasno rečeno da evro-atlantski put Kosova, priznanje od strane pet država članica EU kao i ostale benificije za Kosovo će direktno zavisiti od formiranja Zajednice srpskih opština i stvaranje nove klime za dobro susedstvo sa Srbijom, smatra Šeholi.

Šeholi: Pritiske u Briselu trpeće i Vučić i Kurti, od Vučića će se tražiti de facto priznanje, od Kurtija ZSO

Fatmir Šeholi; foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Direktor „Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa“ smatra da je dijalog ušao u finiš, te da kraj ove godine treba da donese rezultate koje očekuju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak 27. februara u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. Kurti i Vučić će imati odvojene sastanke sa Boreljom i Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog, a nakon toga i jedan zajednički sastanak.

Dogovoren datum sastanka Vučića i Kurtija u Briselu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs