Pratimo 80. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Dogovoren važan sastanak Finske i Turske oko NATO-a, Ukrajina udara ključnu osovinu ruske ofenzive

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Welt: EU planira ograničenje cijena plina u slučaju manje isporuke iz Rusije
  • Institut za rat: Rusija je izgubila bitku kod Harkiva
  • Danas sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom
  • Britansko obavještajno izvješće: Ruski plan bili su referendumi
  • Rusija će djelovati ako NATO rasporedi nuklearne snage
  • Finska odsječena od ruske električne mreže
  • Zelenski: Rusi izgubili 27.000 vojnika i 3000 tenkova
  • Ukrajinska vojska: Ruske trupe se povlače iz Harkova

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Dogovoren važan sastanak Finske i Turske

19:11 Ministri vanjskih poslova Finske i Turske sastat će se kasnije u subotu u Berlinu kako bi pokušali riješiti nesuglasice oko plana Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

Haavisto je rekao novinarima da je “uvjeren da će na kraju pronaći rješenje i da će Finska [i] Švedska postati članice NATO-a”, dodajući da je u petak telefonski razgovarao sa svojim “dobrim kolegom” Mevlutom Cavusogluom.

Osvrćući se na telefonski poziv koji je finski predsjednik inicirao Vladimiru Putinu, Haavisto je rekao da je “vrlo važno da komuniciramo sa svojim susjedom” čak i ako “ne tražimo nikakvo dopuštenje za svoje političke korake”.

Nova mađarska predsjednica osudila Putinovu “agresiju”

18:41 Nova mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je u inauguracijskom govoru u subotu rusku invaziju na Ukrajinu te je najavila kako će prvo posjetiti Poljsku, što je očito gesta kojom želi popraviti odnose s Varšavom, piše Reuters.

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njezino protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave koje su dugogodišnji saveznici u EU-u.

Novak, bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, izabrana je za, uglavnom ceremonijalnu, predsjedničku funkciju u ožujku, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima 3. travnja. Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

Kijev preimenovao sovjetski spomenik

18:18 Luk prijateljstva među narodima, sovjetski spomenik u središtu Kijeva, preimenovan je u subotu u Luk slobode ukrajinskog naroda odlukom gradske skupštine.

“Danas je gradska skupština odlučila ‘dekomunizirati’ naziv Luka prijateljstva među narodima. Odsad će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda”, napisao je na Telegramu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gradski vijećnici su ujedno “potvrdili popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti s ulica i sa zgrada u glavnom gradu i premjestiti u muzej totalitarizma”, dodao je.

Iako će se mnoga mjesta i spomenici preimenovati, Vitalij Kličko ističe da će za izbor novih imena trebati vremena i da će u njemu sudjelovati stručnjaci, napose povjesničari, “kako se ne bi donosile ishitrene odluke”.

Portugal blokirao prodaju Abramovičeve vile

18:00 Portugal je blokirao prodaju ville Romana Abramoviča vrijedne 10 milijuna eura, javlja Guardian pozivajući se na portugalske medije. Njezino vlasništvo je zamrznuto još 25. ožujka kako je ne bi mogao prodati, a to je napravljeno na zahtjev ministarstva vanjskih poslova.

Pišu da je Abramovič pokušao prodati vilu 15 dana prije početka invazije. Tada je portugalska najveća banka, Caixa Geral de Depositos, obavijestila vlasti, pišu mediji. Banka je sve odbila komentirati, kao i Abramovičev glasnogovornik.

Turska nudi evakuaciju boraca iz Azovstala

17:50 Kako javlja Sky News, Turska je ponudila evakuacijsku misiju za ozlijeđene borce i to preko mora. Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin rekao je Reutersu da su Erdogan i Zelenski razgovarali o takvom planu prije dva tjedna te da je on još na stolu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prema njemu bi borci bili odvedeno na obalu kod Berdjanska a tamo bi ih turski brod pokupio i odveo u Istanbul preko Crnog mora. “Ako se to tako može izvesti, mi smo sretni to napraviti. Spremni smo”, kazao je Kalin. Dodao je i da se ruski stavovi o tome mijenjaju iz dana u dan.

Vođa Republikanaca u Senatu u posjeti Kijevu

17:30 Mitch McConnell, vođa Republikanac u američkom Senatu u posjeti je Kijevu. Susreo se sa Zelenski. S njim su stigli senatori Susan Collins, John Barrasso i John Cornyn. Zelenski je na Instagramu napisao da je ovo znak kako Ukrajina ima podršku obje stranke u SAD-u.

Azov: ‘Rusi i dalje bombardiraju’

17:00 Azovska bojna je na Telegramu objavila da Rusi i dalje bombardiraju Azovstal. “Koriste tešku artiljeriju i tenkove i koriste velik broj pješaštva kako bi jurišali na ukrajinske pozicije”, objavili su. “Unatoč ekstremno teškoj situaciji, branitelji s nadljudskim naporima odbacuju pokušaje proboja”, dodali su.

Mađarska predsjednica osudila rusku invaziju

16:30 Predsjednica Mađarske Katalin Novak, je osudila rusku invaziju te dodala da će njezino prvo putovanje biti u Poljsku. To će biti gesta kojom će pokušati popraviti odnose s tom zemljom. “Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanju invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno ne svakom naporu kojemu je cilj obnoviti Sovjetski savez”, kazala je.

Finska vladajuća stranka podržala ulazak u NATO

15:42 Finski vladajući socijaldemokratni dali su u subotu potporu pridruživanju Finske NATO savezu, navodi se u priopćenju objavljenom ne mrežnim stranicama stranke nakon posebnog sastanka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovim potezom Finska je korak bliže pridruživanju NATO-u, nakon što su predsjednik Sauli Niinistö i premijerka Sanna Marin prošli tjedan izrazili svoju potporu. Odluka socijaldemokrata znači da postoji velika većina u finskom parlamentu koja zagovara ulazak u NATO, što je odluka koju donosi vlada, ali također zahtijeva odobrenje parlamenta.

Erdoganov savjetnik: ‘Ne zatvaramo vrata ulasku Finske i Švedske u NATO’

15:30 Savjetnik turskog predsjednika Erdogana, Ibrahim Kalin, rekao je da Turska “ne zatvara vrata ulasku Finske i Švedske u NATO.” Ispričao je da Turska samo postavlja “pitanje nacionalne sigurnosti Turske” i to zbog “puno terorističkih organizacija” koje su prisutne u Baltičkim zemljama.

Kalim je, govoreći za Reuters, rekao da je Stockholm po tom pitanju posebno problematičan. Kazao je da militantna Kurdistanska radnička stranka, koju su SAD, EU i Turska proglasili terorističkom organizacijom, “jaka i otvoreno priznata u Švedskoj.” Stoga, kaže, žele razgovarati sa Švedskom.

Ukrajinci krenuli u protunapad kod Izjuma

14:57 Ukrajinske snage su u protuofenzivi u blizini grada Izjuma koji drže Rusi, javlja Reuters, pozivajući se na guvernera regije Harkiv.

Novinska agencija taj potez naziva udarom na ključnu osovinu ruskog napada na istočnu Ukrajinu i napominje da bi velika i uspješna protuofenziva na toj ruskoj liniji napredovanja predstavljala ozbiljan neuspjeh za Moskvu u bitci za Donbas, regiji na istoku Ukrajine koju je Rusija rekla da želi potpuno zauzeti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Moskovske snage pokušavaju se probiti na jug od grada Izjuma, i tako zaokružiti ukrajinske snage koje su se ukopale. Regionalni guverner Oleh Sinegubov je rekao: “Najaktivniji ostaje smjer Izjum. Tu su naše oružane snage prešle u protuofenzivu. Neprijatelj se na nekim frontama povlači i to je rezultat karaktera naših oružanih snaga”.

Lavrov: ‘Hibridni rat Zapada s Rusijom je osuđen na propast’

14:40 Lavrov je rekao da je teško predvidjeti koliko će hibridni rat protiv Rusije trajati, ali da će svi osjetiti njegove posljedice. “Cijeli Zapad je proglasio totalni hibridni rat protiv nas i teško je predvidjeti koliko će on trajati. Ali, jasno je da će, bez iznimki, svi osjetiti njegove posljedice”, rekao je. Dodao je kako su napori Zapada osuđeni na propast kao i da bi političari sa Zapada trebali znati da su njihovi pokušaju da izoliraju Rusiju uzaludni.

Gruško kaže da će procedura ulaska Ukrajine u EU biti kraj Unije

14:30 Zamjenik Sergeja Lavrova, Sergej Gruško, ponovno se oglasio, ovaj pt govoreći o Europskoj uniji. Kazao je da će, ako EU odobri početak procedure ulaska Ukrajine u EU to biti njen kaj.

“Ako je EU zaista takva država u kojoj nacističke grupe vode show, a vlada nacistička ideologija, što je potpuno nespojivo s Europskim vrijednostima, to će značiti kraj EU-a i pokazati da se Unija ne vodi standardima za koje se zalažete i na kojima je stvorena nego da se vodi samo geopolitikom”, rekao je, javlja RIA.

Putin rekao finskom predsjedniku da je ulazak u NATO ‘pogreška’

14:22 Cure detalji oko telefonskog razgovora finskog predsjednika Saulija Niinistöa i ruskog kolege Vladimira Putina, o finskim planovima za pridruživanje NATO-u.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruski mediji prenose Putinovu stranu razgovora. Putin je, pišu, rekao je Niinistöu da trenutno nema prijetnji finskoj sigurnosti i da je napuštanje dugogodišnjeg neutralnog statusa Finske pogreška. Putin je dodao da promjena nanosi štetu odnosima dviju zemalja “koji su se godinama gradili u duhu dobrosusjedstva i partnerske suradnje, a bili su obostrano korisni”.

Moskva je razgovor opisala kao “iskrenu razmjenu mišljenja”.

Zbog blokade žitarica u Ukrajini gladovati bi moglo 50 milijuna ljudi

13:55 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je da su deseci milijuna ljudi suočeni s glađu zbog rata u Ukrajini. Ukrajina je veliki doprinos svjetskim zalihama hrane, izvozeći znatne količine jestivog ulja, kukuruza i pšenice, ali te su zalihe trenutno blokirane zbog ruske invazije.

Govoreći nakon summita G7 u Njemačkoj, Baerbock je rekla da će se do 50 milijuna ljudi, posebno u zemljama Afrike i Bliskog istoka, suočiti s glađu u sljedećih nekoliko mjeseci. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je da je spremna poslati brodove u europske luke za prijevoz žitarica ako ukrajinske zalihe budu oslobođene. “Moramo se pobrinuti da se te žitarice pošalju u svijet”, rekla je novinarima. “Ako ne, milijuni ljudi bit će suočeni s glađu.”

Finski predsjednik razgovarao s Putinom

13:33 Prema Reutersu, finski predsjednik Sauli Niinistö razgovarao je s Vladimirom Putinom kako bi mu prenio finski plan za pridruživanje NATO-u.

Interfax: Ruski zrakoplovi odbili simulirani napad na Kalinjingrad

12:50 Ruski borbeni zrakoplovi Su-27 sudjelovali su u vježbama za odbijanje lažnog zračnog napada na rusku enklavu Kalinjingrad, javlja agencija Interfax, pozivajući se na rusku Baltičku flotu.

Vježbe su održane dva dana nakon što je Finska objavila planove za podnošenje zahtjeva za pridruživanje NATO-u, a vjerojatno će slijediti i Švedska; potezi koji bi doveli do širenja zapadnog vojnog saveza za koje je Putin rekao da ga želi spriječiti.

Tiskovna služba ruske Baltičke flote priopćila je da su borbeni zrakoplovi Su-27 tijekom vježbi “uništili” zrakoplove simuliranog protivnika, prenosi Interfax, dodajući da je u vježbi sudjelovalo više od 10 posada Su-27 Baltičke flote.

Ministri G7: Pojačat ćemo ekonomsku i političku izolaciju Rusije

12:23 Ministri vanjskih poslova država članica skupine G7 obećali su pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti s opskrbom oružja i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane koja proizlazi iz rata u Ukrajini, prenosi Reuters pozivajući se na zajedničku izjavu.

“Ponovno potvrđujemo našu odlučnost za daljnjim povećanjem ekonomskog i političkog pritiska na Rusiju, nastavljajući djelovati u jedinstvu”, stoji u izjavi.

Ukrajinska vojska: Ruske trupe se povlače iz Harkova

11:54 Ukrajinska vojska tvrdi da se ruske trupe povlače iz Harkova, drugog grada Ukrajine. Regija je tjednima bila podvrgnuta teškom bombardiranju od strane napadačkih snaga.

Ukrajinski glavni stožer rekao je da se Rusi povlače i fokusiraju na čuvanje opskrbnih puteva, budući da su minobacački, topnički i zračni napadi pokrenuti na južni dio regije Doneck. Ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da Ukrajina “ulazi u novu, dugoročnu, fazu rata”.

Zelenski: Rusi izgubili 27.000 vojnika i 3000 tenkova

11:19 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je sažetak ruskih gubitaka, barem prema ukrajinskim obavještajnim podacima. Kaže da je vojska Vladimira Putina izgubila 200 aviona, 27.000 vojnika i 3.000 tenkova, oklopnih vozila i dronova.

‘Rusija nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj’

11:05 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Gruška, dao je danas nekoliko izjava o Finskoj i Švedskoj i njihovom pristupanju u NATO savez. Rekao je tako, između ostalog i da “Rusija nema neprijateljske namjere prema tim zemljama.” Tvrdi i da u Rusiji već znaju kako će se sve razviti nakon što te zemlje uđu u NATO. Očekuju, kaže, da će NATO savez proglasiti to područje jako ranjivim i da će tamo poslati dodatnu vojsku.

Gruška: ‘Najnovije zemlje NATO saveza su najagresivnije’

10:30 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruška rekao je da su “zemlje koje su nedavno ušle u NATO savez najagresivnije prema Rusiji.” Tvrdi da upravo one traže da granica s Rusijom postane granica vojnog sukoba i to zato što tamo šalju oružje.

Finska odsječena od ruske električne mreže

10:00 Fingrid, operater finske nacionalne mreže, potvrdio je za Sky News da više nema struje koja dolazi iz Rusije. Reima Paivinen, viša potpredsjednica u Fingridu, rekla je kako su “uvjereni da neće biti velikih problema”, a očekuje se da će Švedska osigurati dovoljno električne energije.

Električna energija iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje Finske. Do smanjenja je navodno došlo jer se plaćanja nisu mogla obraditi. To je uslijedilo nakon što je Finska potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Rusija će djelovati ako NATO rasporedi nuklearne snage

09:32 Rusija će djelovati ako NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu bliže njezinoj granici, državna novinska agencija RIA citira zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandera Gruška.

Gruško tvrdi da nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj i da ne vidi “prave” razloge da se te dvije zemlje priključe obrambenom savezu.

Glavna tužiteljica: imamo 40 osumnjičenih u istrazi ratnih zločina

08:56 Ukrajina već ima 40 osumnjičenih i 11.000 slučajeva u istrazi ratnih zločina, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova. “Uvjerena sam da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti i druge slučajeve koji se prenose na sudove, a počinitelji izlaze pred suce. Osigurat ćemo da se ovi slučajevi privedu svom logičnom kraju”, rekla je.

Inače, u Kijevu je održano prvo suđenje za ratne zločine od početka invazije u veljači. Vadim Šisimarin, zapovjednik tenkovske divizije Kantemirovskaja, optužen je da je ubio nenaoružanog čovjeka na biciklu, nakon što mu je naređeno “da ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniteljima”, tvrde tužitelji.

Britansko obavještajno izvješće: Ruski plan bili su lažni referendumi

08:25 Činjenica da je Rusija uspjela samo nametnuti prorusko lokalno vodstvo u gradu Hersonu “naglašava neuspjeh ruske invazije da postigne napredak prema svojim političkim ciljevima u Ukrajini”, navodi britansko Ministarstvo obrane (MoD) u svom najnovijem obavještajnom izvješću.

Administracija u Hersonu pod ruskom kontrolom priopćila je kako planira zatražiti aneksiju Moskve u srijedu. Rusija je okupirala Herson u ožujku i zauzela zgradu gradskog vijeća krajem travnja. Okupacija je naišla na prosvjede stanovnika, unatoč nasilnim pokušajima ruskih snaga da ih rastjeraju.

Ministarstvo obrane je priopćilo da je središnji dio ruskog izvornog plana invazije vrlo vjerojatno bio “koristiti namještene referendume kako bi se većina ukrajinskih regija stavila pod dugoročnu prorusku vlast”.

“Ako Rusija provede pristupni referendum u Hersonu, gotovo sigurno će manipulirati rezultatima kako bi pokazala jasnu većinu u korist napuštanja Ukrajine. Građani u regiji Kherson vjerojatno će nastaviti pokazivati ​​svoje protivljenje ruskoj okupaciji”, pišu.

Danas sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom

08:20 NATO-ovi ministri vanjskih poslova sastaju se u Berlinu ovaj vikend kako bi raspravili o dugoročnoj strategiji, uzimajući u obzir mogući ulazak Finske i Švedske. NATO-ov geopolitički utjecaj naglo je porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu te bi on uskoro mogao dobiti nove članice.

Vladajuća finska Socijaldemokratska stranka u subotu objavljuje stajalište o eventualnom priključenju NATO-u. Finski državni vrh objavio je u četvrtak da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u “bez odgađanja”, što je veliki zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

Potpora socijaldemokrata značila bi da je većina finskog parlamenta za ulazak u NATO, čime bi bio utrt put zahtjevu za kandidaturu u narednim danima. Švedski vladajući socijaldemokrati trebali bi u nedjelju odlučiti hoće li odustati od višedesetljetnog protivljenja članstvu u NATO-u, što će gotovo sigurno dovesti do toga da i Švedska zatraži članstvo u Savezu. Švedski i finski ministri vanjskih poslova Ann Lide i Pekka Haavisto trebali bi sudjelovati na sastanku NATO-a.

Institut za proučavanje rata: Rusija je izgubila bitku kod Harkiva

08:15 Američki Institut za proučavanje rata objavio je nove karte i analizu sukoba u Ukrajini. Prema njima, Ukrajina je vjerojatno dobila bitku kod Harkiva, drugog najvećeg grada u zemlji.

“Čini se da je Ukrajina pobijedila u bitci za Harkiv. Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkiv, a zatim su ih protjerale iz okoline grada, kao što su to učinile s ruskim snagama oko Kijeva.

Iz Instituta pišu i da su ruske snage možda zaustavile svoje napore za aneksiju Hersonske oblasti, vjerojatno zbog nedovoljne kontrole i administracije tog područja.

Zelenski: Vrlo složeni razgovori o oslobađanju Azovstalovih branitelja

07:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi “utjecajne posrednike”. Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

“Trenutno su u tijeku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je o velikom broju ljudi”, rekao je Zelenski u kasno noćnom obraćanju. “Naravno, činimo sve da evakuiramo sve ostale, svakog našeg branitelja. Već smo uključili sve diljem svijeta koji bi mogli biti najutjecajniji posrednici”, dodao je, ne navodeći detalje.

Rusija, koja je u početku inzistirala na tome da se branitelji predaju, malo je javno rekla o pregovorima. Mnogi od onih koji su još u tvornici pripadnici su pukovnije Azov, čiji je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar rekao u petak da će njegove snage nastaviti pružati otpor koliko god budu mogli. “Imamo problem sa streljivom, hranom, vodom, lijekovima”, rekao je na internetskom forumu koji se prenosi na YouTubeu.

“Naš neprijatelj, uz podršku zrakoplova i topništva, nastavlja s napadima. Oni nastavljaju s napadom na naše položaje, ali mi ih nastavljamo odbijati”, rekao je, pozivajući SAD da pomognu u evakuaciji ranjenih boraca. Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk ranije je rekla da rezultati razgovora “možda neće biti svima po volji, ali naš je zadatak evakuirati naše dječake. Sve njih. Žive”.

Welt: EU planira ograničenje cijena plina u slučaju manje isporuke iz Rusije

07:45 Europska komisija želi odustati od pravila EU o tržišnom natjecanju kako bi omogućila vladama da ograniče cijene za potrošače u slučaju smanjenja isporuke ruskog plina, izvijestile su u subotu njemačke novine “Welt am Sonntag”, pozivajući se na dokument Komisije o “kratkoročnim intervencijama na tržištu energije”.

Prema tom dokumentu, državama članicama EU-a trebalo bi biti dopušteno da reguliraju potrošačke cijene u prijelaznom razdoblju kako bi ih zaštitile od skoka i prije akutne nestašice, piše Welt.

Prenose i citat iz dokumenta da “financiranje ove intervencije zahtijeva značajne iznose”. Europska komisija bi ovog mjeseca trebala predstaviti detaljan plan za prestanak ruskih fosilnih goriva do 2027., kao odgovor na invaziju Ukrajine od strane Rusije, koja opskrbljuje 40 posto plina EU.

Source link: www.telegram.hr