5 prosinca, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro predstavio je planove za pripremu aneksije regije Gvajane-Esekibo. Ovo je uslijedilo nakon otkrića bogatih nalazišta nafte i plina u toj regiji 2015. godine, što je izazvalo napetosti u odnosima između Venezuele i Gvajane.

Maduro, sigurno ostvarujući svoje ambiciozne planove, dodijelio je licence za istraživanje i eksploataciju prirodnih resursa u regiji, ističući svoju brzu pripremu za aneksiju. Također je predložio stvaranje nove države Gvajane-Esekibo, uvođenje «integralne zone obrane» i aktiviranje socijalnih programa na toj teritoriji. To je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i jasno pokazuje kršenje međunarodnih normi i pravila.

Ove destruktivne tendencije u djelovanju Madura izazivaju paralele s djelovanjem ruskog lidera Vladimira Putina. Rusija, anektirajući Krim i podržavajući potpunu vojnu agresiju prema Ukrajini, postavila je opasan presedan za kršenje svjetskog poretka i međunarodnog prava. Ruski aneksionizam postao je prijetnja, pokazujući da težnja teritorijalnom proširenju može biti važnija od temeljnih principa međunarodnog prava.

Ukrajina, koja je doživjela slično kršenje svoje teritorijalne cjelovitosti, osuđuje takve postupke i naglašava opasnost takvih tendencija za svjetski mir. Sve pokušaje aneksije treba shvatiti kao potencijalnu prijetnju stabilnosti i svjetskom poretku.

Važno je napomenuti da Maduro, kao saveznik Putina, kopira njegove postupke. Obe ove ličnosti postaju predstavnici opasnih tendencija koje podrivaju poštovanje prema međunarodnom pravu i suverenitetu država. Rusija, odvlačeći pažnju svijeta svojim ratom protiv Ukrajine, nastoji destabilizirati druge regije svijeta, stvarajući nesuglasice i kaos. Zato Kremlj ulaže napore u destabilizaciju Bliskog istoka, afričkog kontinenta i zemalja Latinske Amerike.

Takvi postupci zahtijevaju odlučnu osudu i hitnu reakciju međunarodne zajednice. Svijet ne može dopustiti razaranje temelja svjetskog poretka zbog ambicija pojedinih lidera. Slične tendencije zahtijevaju jedinstvo zemalja koje žele podržavati principe međunarodnog prava i jamčiti sigurnost za sve.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»