Upisan je na stručni diplomski studij Izobrazba trenera na Kineziološkom fakultetu

PišeKatarina Škaro


                Novi ministar obrane i dalje je student. Anušić: 'Kako sam sada u Zagrebu, bliže fakultetu, svakako ću si dati truda'

FOTO: Igor Soban/PIXSELL PišeKatarina Škaro prije 13 minuta

Nakon što je novi ministar obrane Ivan Anušić prošlog tjedna objasnio kako je teklo njegovo obrazovanje te da je 1997. na kredit platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a prije godinu dana dobio status ‘bakalara’, Jutarnji list poslao je upit dekanatu KIF-a.

U odgovoru s fakulteta stoji da je Anušić preddiplomski stručni studij Izobrazba trenera završio 2021. godine, dakle nešto ranije nego je ministar naveo nekidan u Saboru. No, iz uprave Kineziološkog Jutarnji doznaje da je Anušić i dalje student. Trenutno je upisan na stručni diplomski studij Izobrazba trenera, potvrđeno im je s KIF-a.

“Potvrđujemo da je gospodin Ivan Anušić 2021. godine završio preddiplomski stručni studij Izobrazba trenera, a trenutno je upisan na stručni diplomski studij Izobrazba trenera gdje je apsolvent”, kažu u odgovoru.

‘Neću zamrznuti status studenta’

To znači da je Anušić nakon što je stekao zvanje stručni prvostupnik trenerske struke nastavio diplomsku razinu studija u trajanju od četiri semestra, odnosno dvije godine. Završi li taj studij, imat će zvanje magistar trenerske struke. Jutarnji je pitao ministra kani li nastaviti sa studiranjem, a on im je potvrdio svoj status izvanrednog studenta.

“Neću zamrznuti status studenta. Kako sam sada u Zagrebu, bliže fakultetu, svakako ću si dati truda i nastaviti studij koji sam započeo prije dvije godine”, kazao je. Zatim je pojasnio da je prvi dio školovanja upisao je 1997. i dovršio 2001. godine. To je bio dvogodišnji stručni studij, specijalistički, za višeg trenera sportske rekreacije. Nakon toga se upisao se na preddiplomski studij Izobrazba trenera, sportska rekreacija. Time je stekao 180 ECTS bodova, tvrdi.

“Dalje sam upisao nastavak na diplomskoj razini i u ovome trenutku sam na studiju kako vam je i odgovorio dekan Kineziološkog fakulteta”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rekreativno se bavi sportom

Kaže da je drugi dio studija upisao dok je bio župan te da “nije imao nikakav predumišljaj”. “Kao pripadniku specijalnih postrojbi tijekom rata borilačke vještine bile su sastavni dio obuke. Kada sam umirovljen 2001. godine, počeo sam trenirati djecu u Kickboxing klubu Antunovac, koji sam vodio do 2005., dok nisam izabran za načelnika općine”, pojasnio je za Jutarnji, dodavši kako se i danas rekreativno bavi sportom da bi se “držao u formi”.

Prema informacijama sa stranica fakulteta, studenti sa završenim trogodišnjim stručnim prijediplomskim studijem Izobrazba trenera mogu se izravno upisati na stručni diplomski studij, bez dodatnih uvjeta. Međutim, na diplomskoj je razini u ponudi samo izvanredni stručni diplomski studij.

Visina participacije izvanrednih studenata u troškovima studija za akademsku godinu 2023./24. iznosi 1327,23 eura, odnosno deset tisuća kuna. Nejasno ostaje iz kojih je razloga ministar u Saboru zaobišao informaciju o svom studentskom statuse. Zastupnicima koji su ga propitivali o njegu obrazovanju poručio je da “dobrim čovjekom i ministrom ne čini obrazovanje nego ljudske kvalitete”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr