Nacrt većinskoga mišljenja sudaca sugerira da je većina glasala za poništavanje odluke Roe protiv Wadea

Procurile uznemirujuće informacije iz Vrhovog suda SAD-a: poništit će odluku kojom je legaliziran pobačaj

Prvi nacrt većinskoga mišljenja koji je procurio sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasovao za poništavanje odluke Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, izvijestio je Politico u ponedjeljak. Reuters nije odmah mogao neovisno potvrditi nacrt.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud i Bijela kuća odbili su komentirati. “Roe je grdno pogriješio od početka”, napisao je sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja koji je datiran 10. veljače, prenosi Politico. Četverica drugih sudaca koje su imenovali republikanci – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett – glasovali su s Alitom na konferenciji održanoj među sucima, dodaje se u izvješću.

Prvo veliko curenje informacija

“Moguće je da je od tada (10. veljače) došlo do nekih promjena”, rekao je novinar Politica Josh Gerstein, koji je objavio priču, na MSNBC-u kasno u ponedjeljak. Nakon početnog glasovanja među sucima nakon usmene rasprave, jednom se dodjeljuje mišljenje većine i piše nacrt.

Zatim se distribuira među sucima. Ponekad, između početnog glasovanja i objave presude, raspored glasova se može promijeniti. Odluka je konačna tek kada je objavi sud. U objavi na Twitteru, Neal Katyal, odvjetnik koji redovito raspravlja pred sudom, rekao je ako je izvješće točno, to će biti “prvo veće curenje informacija s Vrhovnog suda ikada”.

Source link: www.telegram.hr