Veber o sastanku Vučića i Kurtija: Lajčak simulira dijalog, teško da će doći do pomaka

Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da je u ovom trenutku teško očekivati bilo kakav pomak u dijalogu Beograda i Prištine.

Veber je u intervjuu za Kosovo onlajn istakao da „Miroslav Lajčak ne bi ni bio izabran na sadašnju funkciju, da je svojevremeno postojala inicijativa i politička volja na najvišim nivoima u EU i SAD kada je u pitanju dijalog“.

On smatra da je sada teško očekivati bilo kakav pomak i da je potrebno suštinsko resetovanje pregovora, a ocenjuje da je postojala šansa prošle godine, posle dolaska na vlast američkog predsednika Džoa Bajdena, a pre odlaska sa vlasti nemačke kancelarke Merkel, ali ona nije iskorišćena.

Veber kaže da je nova nemačka vlada proglasila Zapadni Balkan za prioritet, ali je sada sve ostalo u senci ruske invazije na Ukrajinu.

Lajčak, Vučić i Kurti u sredu kod Šolca u Berlinu

Zbog toga je u ovom trenutku teško proceniti da li će Berlin u dogledno vreme skupiti dovoljno snage i odlučnosti da pokrene inicijativu za oživljavanje dijaloga, i da li će SAD imati dovoljno kapaciteta da se sa fokusa na Ukrajinu pridruži takvoj inicijativi, kaže Veber.

Na pitanje kako ocenjuje dosadašnji učinak Lajčaka i da li EU ima snage da i dalje vodi dijalog Kosova i Srbije, Veber navodi da u odsustvu neke značajnije političke inicijative na navišim nivoima u Evropskoj uniji i SAD, Lajčaku ne ostaje nište drugo nego da simulira postojanje političkog dijaloga.

Komentarišući stav Srbije o dešavanjima u Ukrajini, Veber kaže da će Aleksandar Vučić sada biti stavljen pred izbor da se Srbija ili pridruži sankcijama, ili da EU suspenduje predpristupni proces.

Možda će uspeti da još par meseci odugovlači tu odluku dok traje proces utvrđvanje izbornih rezultata i izbor nove vlade, ali na kraju neće moći da izbegne da se pozicionira, rekao je Veber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs