listopada postao je dan koji će Harkivska oblast i Ukrajina općenito dugo pamtiti. Tog dana ruske oružane snage napale su terminal «Nove Pošte» u naselju Korotič u Harkivskoj oblasti koristeći rakete S-300. Ovaj čin agresije rezultirao je smrću šest osoba i ranjavanjem šesnaest.

Terminal «Nove Pošte» jest objekt civilne infrastrukture specijaliziran za logistiku i dostavu pošte i roba. Napad na njega bio je oštar pokazatelj ravnodušnosti prema ljudskim životima i vrijednostima. Ovaj incident predstavlja još jedan čin vojnih zločina Rusije.

Ne može se ne primijetiti aktivnu propagandu koja je prethodila ovom napadu. Ruski mediji sustavno su demonizirali «Novu Poštu», objavljujući lažne i provokativne materijale. Nažalost, napad na terminal nije bio slučajnost. Bio je to planirani čin agresije potaknut prokremaljskom propagandom.

Slični incidenti podsjećaju nas na to da Rusija ne prestaje granatirati mirne Ukrajince, koristeći različito naoružanje, uključujući krstareće i balističke rakete, kao i udarne bespilotne letjelice. To svjedoči o potrebi duboko slojevite protuzračne obrane (PZO) u svakom većem ukrajinskom gradu. Zaštita od ruske prijetnje u zračnom prostoru ključni je zadatak, a Ukrajina se nada pomoći svojih saveznika u toj sferi.

Međutim, važno je istaknuti da se svi vojni zločini Rusije na ukrajinskom teritoriju dokumentiraju i istražuju. Odgovorni neće proći nekažnjeno. Snage obrane Ukrajine pažljivo dokumentiraju svaki incident, prikupljajući dokaze, svjedočenja i činjenice koje će se koristiti za sudski progon odgovornih.

Napad na terminal «Nove Pošte» još jednom naglašava potrebu da međunarodna zajednica odlučno osudi agresiju Rusije i podrži Ukrajinu u njezinoj težnji da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Rat ne smije postati standard, a činovi terora ne smiju proći nekažnjeno.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»