Hovenijer: Želimo da vidimo pravi napredak u implementaciji sporazuma

Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je večeras da je međunarodna zajednica usredsređena na pružanje podrške kako bi se ostvario napredak u regionu, ali i veća bezbednost i ukazao da je za to potrebno da se i na Kosovu i u Srbiji radi na punoj primeni Ssnovnog sporazuma i Aneksa.

U intervjuu za ATV, Hovenijer je kazao i da je događaj u Banjskoj 24. septembra podvukao koliko je hitno da obe strane krenu dalje sa implementacijom sporazuma, prenosi Kosovo online.

Hovenijer je, komentarišući susret sa studentima na Kosovu, kazao da je omladina najveće bogatstvo Kosova te da im je preneo da su glavni prioriteti Sjedinjenih Država to da Kosovo ima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama.

Na pitanje da li studenti vide i dalje Srbiju ili politiku kao odrednicu za njihovu budućnost, Hovenijer je kazao da studenti žele da žive u zemlji sa sigurnim uslovima, da imaju ekonomske mogućnosti, posao i da žive svoje živote u miru i sigurnosti, a da su sada zabrinuti zbog određenih dešavanja.

Hovenijer: Zvaničnici Kosova da budu oprezni u optužbama na račun Srbije

„Mislim da smo svi trenutno zabrinuti zbog razvoja događaja. Ali mislim da oni mogu biti uvereni, kao i mi, da je međunarodna zajednica veoma usredsređena na pomoć da se napreduje ovde i u regionu, da postoje veća stabilnost, prosperitet, veća bezbednost. To je i dalje naš cilj. To zahteva političku volju, kako sa Kosova tako i iz Srbije, da rade na punoj primeni osnovnog sporazuma koji je postignut u februaru i aneksa o primeni koji je postignut u martu. To jednostavno mora da se desi“, kazao je Hovenijer.

Navodi da ne zna da li SAD i EU treba da promene načine da bi se to postiglo, ali da žele da vide napredak.

„Posvećenost SAD Kosovu je neupitna i jasna, ali i naša očekivanja su da ova vlada i sve kosovske vlade uspostave demokratsko multietničko društvo u kojem žive svi građani, u kojem postoje uslovi za dostojanstven život. Imamo i očekivanja od Srbije – da ne preduzima akcije koje ugrožavaju njene susede, uključujući Kosovo, akcije koje destabilizuju region, i to je takođe bio deo našeg razgovora“, naveo je američki ambasador.

Ambasador SAD na Kosovu: Hitno formirati ZSO

Smatra da je 24. septembar podvukao i jasno stavio do znanja koliko je hitno da se krene dalje sa tim važnim poslom kako bi se postigla puna implementacija obe strane, za sve obaveze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa.

„U ovom osnovnom sporazumu ima mnogo dobrih obaveza. Oni uključuju stvari kao što su izbegavanje upotrebe sile, rešavanje problema mirnim putem, poštovanje međusobnih granica. Postoje i obaveze na kosovskoj strani, koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao sredstva za rešavanje zabrinutosti srpske zajednice ovde. Takođe smatramo da je ovo veoma važno i hitno“, ističe.

Na pitanje o merama koje je EU uvela protiv Kosova, Hovenijer kaže da SAD nisu nametnule mere koje bi uticale na trgovinske odnose Kosova ili na kvalitet ekonomskih odnosa dodajući da je to sve što može da kaže o tome.

Na pitanje da li u narednim danima ili nedaljama treba očekivati neku promenu u regionu, Hovenijer kaže da će se realizovati veoma važna poseta, te da je to odraz ozbiljnosti sa kojom Sjedinjene Države i njihovi evropski partneri gledaju na trenutnu situaciju.

„Želimo da vidimo pravi napredak. Ne u pregovorima o novim obavezama između Kosova i Srbije, već da se vidi da obe strane u potpunosti sprovode sporazum postignut u februaru i aneks iz marta. Mislim da će ova sledeća poseta biti ukazivanje na značaj da se to i desi“, poručio je Hovenijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs