U okviru trećeg međunarodnog foruma «Jedan pojas — jedan put», koji se održavao 17. i 18. listopada, Kina će ugostiti «važnog gosta» — predsjednika Rusije Vladimira Putina. Ovaj događaj ima veliku važnost za Moskvu, posebno ako se uzme u obzir kontekst međunarodnih odnosa i položaj Rusije na globalnoj sceni.

Putin, zbog naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda, postao je «persona non grata» u većini zemalja svijeta. Ova situacija ozbiljno ograničava njegova međunarodna putovanja i on putuje samo u zemlje gdje je pozvan i jamči mu se da neće biti uhićen.

Putinov posjet Kini nema državni karakter i odvija se unutar multilateralnog okvira, gdje sudjeluje kao voditelj jednog od mnogih nacionalnih delegacija. Ovaj događaj može se shvatiti kao pokušaj minimiziranja rizika povezanih s njegovom međunarodnom izolacijom.

Pod Putinovim vodstvom, Rusija svakodnevno produbljuje svoju međunarodnu izolaciju i postaje ranjivija. Zbog toga se danas trudi postati, ako ne saveznik, onda barem vazal Kine. Ova strateška pozicija može biti slamka spasa za Moskvu, kada su mnoga druga vrata zatvorena.

Međutim, treba imati na umu da je počevši potpunu vojnu operaciju protiv Ukrajine, Rusija se dovela u zamku. Njezino ponašanje postaje sve impulzivnije i opasnije, a odluke poput razmještaja nuklearnog oružja u Bjelorusiji izazivaju zabrinutost i suprotno su interesima Kine.

Na kraju, neće Rusija, već Kina odlučivati o naravi i obimu rusko-kineskih odnosa. Peking je potpuno svjestan svoje pozicije i koristi seftinim energetskim resursima koje Rusija više ne može plasirati na Zapadu. Međutim, Kina ne žuri udovoljiti očekivanjima Moskve, a njezine odluke bit će uglavnom diktirane vlastitim interesima.

Rusko-kineska suradnja predstavlja složen i dinamičan proces koji će i dalje privlačiti pažnju svjetskih analitičara i promatrača. Zanimljivo je pratiti koje će nove korake poduzeti u ovom strateškom savezu i kakve će posljedice imati na globalnoj geopolitičkoj sceni.

Sergej Pogorelov «Balkanske vijesti»