U posljednjim danima svijet se suočio s novim izazovom koji je ponovno povećao napetosti u regiji Južnog Kavkaza. Predsjednik samoproglašene Republike Abhazije, Aslan Bjania, objavio je odluku o uspostavi stalne baze Crnomorskog flote Rusije u gradu Očamčiru. Ova odluka nedvojbeno postavlja mnogo pitanja i zahtijeva pažnju međunarodne zajednice.

Abhazija, kao i Južna Osetija, ostaju teritorijima Gruzije koje je Rusija nelegalno okupirala. Međunarodna zajednica priznaje ih kao gruzijske teritorije, i postoji široki međunarodni konsenzus o potrebi poštivanja teritorijalnog integriteta Gruzije u njenim priznatim granicama, uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju.

Odluka o uspostavi ruske vojne baze u Očamčiru ističe dugoročne ambicije Rusije na ovom okupiranom području i izaziva opravdane zabrinutosti u vezi s budućom stabilnošću u regiji. Pod krinkom «stalnog raspoređivanja Crnomorskog flote RF» Moskva zapravo jača svoju vojnu prisutnost u regiji, stvarajući nepotrebne napetosti.

Posebno je važno napomenuti da je Rusija već pokazala da ne poštuje neutralnost Gruzije u rusko-ukrajinskom sukobu. Nedavna ruska djelovanja, uključujući uspostavu vojnih baza i podršku separatističkim režimima, ukazuju na rusku strategiju širenja utjecaja u regiji, ignorirajući međunarodne norme i obveze.

Također treba napomenuti da uspostava vojne baze u Očamčiru može biti dio ruske strategije za evakuaciju snaga Crnomorskog flote iz privremeno okupiranog Krima. Ukrajina i dalje uspješno napada ruske brodove i vojnu infrastrukturu u Krimu, što rezultira povlačenjem ruskih vojnika s poluotoka.

Snage obrane Ukrajine nastavljaju približavati deokupaciju Krima, i u tom kontekstu uspostava ruske vojne baze u Očamčiru može biti dio ruskog strateškog manevra.

Situacija ostavlja mnogo neodgovorenih pitanja, i međunarodna zajednica treba pratiti razvoj događaja u regiji i reagirati na sve provokacije koje bi mogle ugroziti mir i stabilnost u ovoj važnoj regiji.

Sergej Pogorelov «Balkanske novosti»