Sabor će u srijedu raspravljati o oporbenoj inicijativi za njegovu smjenu


       Doznajemo kako se Grlić Radman, uoči rasprave o svojoj smjeni, senzacionalno branio pred Povjerenstvom

PišeIrena Frlan Gašparović


       Doznajemo kako se Grlić Radman, uoči rasprave o svojoj smjeni, senzacionalno branio pred Povjerenstvom

FOTO: Pixsell/Telegram


       Doznajemo kako se Grlić Radman, uoči rasprave o svojoj smjeni, senzacionalno branio pred Povjerenstvom

PišeIrena Frlan Gašparović prije 11 minuta

U srijedu poslijepodne, iza 17 sati, Hrvatski sabor raspravljat će o oporbenoj inicijativi za izglasavanje nepovjerenja ministru Gordanu Grliću Radmanu koji skoro četiri godine, otkako je na dužnosti, u imovinsku karticu nije unio milijunski prihod od dividende.

Radi se o ukupnoj svoti od 2,1 milijun eura. No, ministar je trebao dosad prijaviti nešto manji iznos jer dividendu za 2022. ne mora unijeti do kraja ove godine.

Vlada uvjerava u propust

U zahtjevu kojim traže raspravu o ovom slučaju, oporbeni zastupnici, među ostalim, kažu da smatraju da je „moguće pogriješiti pri ispunjavanju imovinske kartice, ali nemoguće je zaboraviti unijeti dva milijuna eura“. Vlada je s prošle sjednice Saboru poslala svoj odgovor u kojem, dakako, brani Radmana i tvrdi da se radilo o propustu.

„Ministar će ažuriranjem imovinske kartice dopuniti podatke i ispraviti sve nedostatke te postupiti po odlukama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa“, navodi Vlada u očitovanju na oporbenu inicijativu. Iako je od otkrića ovog slučaja prošlo tri tjedna, Novi list piše da ministrova imovinska kartica još nije ispravljena.

Mišljenje Povjerenstva

U međuvremenu, Povjerenstvo je na svojim stranicama objavilo mišljenje – još jedno – kojim upućuje ministra vanjskih i europskih poslova kako da ispravno popuni podatke o svojoj imovini. To je mišljenje zatražio sam Grlić Radman nakon što je otkriveno da u kartici nedostaju milijunski iznosi dividende na koju, kao vlasnik dionica tvrtke Agroproteinka, ima pravo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

O tom je mišljenju Povjerenstvo izvijestilo na sjednici prije desetak dana, a sada je dostupna i pisana verzija iz koje se može iščitati kako se Grlić Radman branio, kada im se obratio: sve je bila tek zabuna, nenamjerni propust i zato se ministar ispričava.

‘Uredno je plaćen porez’

“U podnesenom zahtjevu obveznik navodi da je naknadno, nakon ispunjavanja imovinske kartice u zakonskom roku, došao do saznanja da određene primitke u novcu zabunom nije naveo u imovinskoj kartici, ali da su navedeni primitci uredno prijavljeni Poreznoj upravi i da je na njih plaćen porez. Ujedno se ispričava zbog nenamjernog propusta, budući mu se do sada ništa slično nije događalo”, piše u dokumentu Povjerenstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ističe da se radi o nenamjernom ispuštanju podataka koji su i tako javno dostupni te da ne postoje razlozi da o njima, ako je potrebno, ne bude obaviješteno Povjerenstvo”, navode dalje, dodajući da ih je ministar pitao treba li imovinsku karticu dopuniti odmah ili kada dođe rok za ispunjavanje nove kartice za 2023. Taj je rok siječanj sljedeće godine.

Ministar tražio pomoć

“Također najavljuje molbu da mu Povjerenstvo pomogne pri ispunjavanju sljedeće imovinske kartice, kako mu se navedena situacija više ne bi događala”, prepričava Povjerenstvo ministrov zahtjev koji im je stigao sredinom rujna. Zatim su ga uputili što treba napraviti, napominjući da “s aspekta interesa javnosti” podatke treba ispraviti čim prije.

Ovo, međutim, nije prvo mišljenje koje Povjerenstvo daje ministru Grliću Radmanu, baš kad je u pitanju isplata dividende, a na što su ga i ovog puta podsjetili. Još u jesen 2019. Povjerenstvo mu je potvrdilo da može primati dividendu, ali i da je mora prijaviti. To se tri i pol godine nije dogodilo, a kako smo u međuvremenu utvrdili, nitko nije niti provjeravao poštuje li ministar uputu Povjerenstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr