Početkom listopada ove godine iz luka Južni i Crnomorski isplovila su tri opterećena broda, dok je još pet brodova stiglo u luke velikog Odesa za utovar. Ovi događaji rezultat su uspješne provedbe takozvanog «zrnatnog koridora» Ukrajine, koji je omogućio obnovu rada crnomorskih luka, unatoč pokušajima ruske blokade.

Važnim faktorom koji je doprinio obnovi crnomorskih luka bilo je postavljanje novog «zrnatnog koridora». Ovaj koridor stvoren je kako bi osigurao izvoz žitarica i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i pružio učinkovit put za njihovu dostavu na svjetska tržišta. Važno je napomenuti da ruska blokada nije mogla potpuno zaustaviti pomorske prijevoze.

Međutim, kako bismo u potpunosti razumjeli značaj ovog postignuća, trebamo obratiti pažnju na intenzitet pomorskih prijevoza. Već sada crnomorski luke su postigle razinu usporedivu sa rujnom i listopadom 2022. godine, kada je «žitna inicijativa» funkcionirala uz sudjelovanje Ruske Federacije. To svjedoči o tome da je Ukrajina uspjela pokazati svoju sposobnost osiguravanja izvoza žitarica i drugih proizvoda, unatoč odsustvu Rusije u ovom procesu.

Na temelju iskustva «žitne inicijative», vidljivo je da je sudjelovanje Ruske Federacije u njoj samo ometalo. Ruska strana saboterirala je pomorske prijevoze, nepotrebno produžujući procedure i provjere, što je usporavalo dostavu roba i stvaralo poteškoće za ukrajinske izvoznike. U tom kontekstu, ideja stvaranja «zrnatnog koridora» bez sudjelovanja Rusije postala je vrlo logična i produktivna.

Međutim, unatoč uspješnom obnavljanju crnomorskih luka, Rusija ne miruje. Sustavne napade raketama i bespilotnim letjelicama na luke i brodove svjedoče o tome da Rusija nije prestala sa svojim pokušajima da zaustavi rad crnomorskih luka Ukrajine. Ti napadi stvaraju dodatne izazove za osiguravanje sigurnosti pomorskih prijevoza.

Funkcioniranje «zrnatnog koridora» zahtijeva ulaganja u sigurnost međunarodnih partnera Ukrajine i zemalja koje također ovise o ovoj ruti kako bi osigurale svoju prehrambenu sigurnost. Ovdje je važno istaknuti ulogu suradnje između Ukrajine i njezinih međunarodnih partnera, što pomaže obuzdavanju agresivnih akcija Rusije i osigurava sigurnost crnomorskih prijevoza.

Dakle, «zrnatni koridor» Ukrajine i dalje je važan element ekonomije i sigurnosti zemlje. Unatoč izazovima i agresiji Rusije, Ukrajina nastavlja dokazivati svoju sposobnost osiguravanja izvoza i zaštite svojih interesa na svjetskim tržištima.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»