Kaže da ni Petar Veliki ništa nije uzeo Švedskoj, samo je vratio Rusiji rusko

Putin se počeo uspoređivati sa slavnim ruskim carem: 'Na nama je da vratimo što je rusko i ojačamo zemlju'

FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je počast ruskom caru Petru Velikom, čija se 350. obljetnica smrti obilježava danas. Govoreći o caru, Putin je povukao paralele između onoga što je car radio za vrijeme svoje vladavine, i onoga što on radi danas. “Petar Veliki je vodio Veliki sjeverni rat kada je imao 21 godinu. Činilo se da je bio u ratu sa Švedskom i da im je uzeo nešto. Ništa im nije uzeo, vratio je rusko”, rekao je, prenosi Reuters.

U komentaru koji je prenesen na ruskoj televiziji usporedio je kampanju Petra velikog sa “zadatkom” koji je “dopao današnju Rusiju.” Tako je ozbiljno ispričao da je “palo na nas vratiti (ono što je rusko) i ojačati zemlju.” Zaključio je da će Rusija sigurno uspjeti u tome ako se bude držala tih osnovnih vrijednosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Petar veliki je osnovao Sankt Peterburg na zemlji koju je uzeo Švedskoj

Govorio je i o osnivanju Sankt Peterburga, prenosi Sky. “Kada je Petar Veliki osnovao Sankt Peterburg, Europa nije priznavala da je to ruski teritorij. Rekli su da je to Švedska. A Slaveni su oduvijek živjeli tamo s ugrofinskim narodima”, rekao je i dodao da je taj teritorij bio pod kontrolom Rusije.

Ispričao je da je isto bilo i sa zapadnim osvajanjima Petra Velikog. “Pitali su što radi. Iskupljuje i učvršćuje. To je radio. Izgleda da je dopalo nas da iskupimo i učvrstimo”, rekao je uz osmijeh. Petar Veliki bio je autokratski vladar koji je modernizirao zemlju i kojem se dive liberali i konzervativci u Rusiji. Vladao je 43 godine i da ime novom glavnom gradu zemlje Sankt Peterburgu, koji je ujedno i Putinov rodni grad.

Petar Veliki je Peterburg sagradio na teritoriju koji je osvojio od Švedske. Prije osnivanja grada tamo je bila švedska utvrda, Nyenskans. Reuters piše da je taj projekt Petra Velikog koštao života tisuće kmetova koji su morali graditi Petrov grad, njegov “prozor u Europu” u močvarama oko obale Baltičkog mora.

Kazao da je Rusiju nemoguće ograditi žicom

Putin se danas sastao i s mladim poduzetnicima, developerima koji razvijaju startupove na području tehnologije, inovacija, poljoprivrede, ali i s onima iz kreativnog te ekonomskog sektora. RIA je prenijela najzanimljivije dijelove tih razgovora, pa se vidi da je i tamo spominjao Petra Velikog.

Kazao je i da je Rusija uvijek bila predvodnica velikih događaja. “Da, bilo je vremena kada smo se morali povući, ali samo da skupimo snage i krenemo naprijed, koncentrirani”, dodao je. Rekao je i kako je zemlju poput Rusije nemoguće izolirati i okružiti žicom, očito komentirajući novu inicijativu Finske koja na granici s Rusijom želi dići ogradu.

Ocijenio je da su zemlje ili suverene ili kolonije

Putin se osvrnuo i na činjenicu da se svijet ubrzano mijenja. “Kako bi uzeli vodstvo, ne govorim o globalnom vodstvu, morate, naravno, jedna zemlja, jedan narod, jedna etnička grupa, morate osigurati svoju suverenost. Država je ili suverena ili je kolonija”, kazao je pa dodao da neće davati primjere da nikoga ne bi uvrijedio.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ako zemlja ili skupina njih nisu u stanju donositi suverene odluke, one su već u nekoj mjeri kolonija. Kolonija nema šanse da preživi u jakim geopolitičkim igrama”, kazao je.

Source link: www.telegram.hr