Ugovori su planirani za razdoblje od sedam godina


       Hrvatska konačno dobiva Hitnu helikoptersku službu. Dvije velike letjelice pokrivat će obalu, manje unutrašnjost

PišeKatarina Knežević


       Hrvatska konačno dobiva Hitnu helikoptersku službu. Dvije velike letjelice pokrivat će obalu, manje unutrašnjost

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL


       Hrvatska konačno dobiva Hitnu helikoptersku službu. Dvije velike letjelice pokrivat će obalu, manje unutrašnjost

PišeKatarina Knežević prije 48 minuta

Svečanim uručivanjem ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) Hrvatska je nadomak uspostave HHMS-a, vrijedne ukupno 62,5 milijuna eura, rečeno je u utorak u KB Dubrava, a od Zrakoplovno-tehničkog centra do helidroma KB-a održan je probni let. Uspostava HHMS-a je veliki iskorak u poboljšanju dostupnosti i kvalitete pružanja zdravstvene zaštite u Hrvatskoj s pacijentom u fokusu, istaknuto je.

“Hrvatska je dugo čekala na realizaciju ovog projekta i to iz opravdanih razloga jer je doista kompleksan, priprema i realizacija su iznimno teške, a isto tako u pitanju su velika značajna financijska sredstva. Međutim, HHMS je nešto što Hrvatska treba, što je nužno našim građanima i pacijentima”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u Kliničkoj bolnici Dubrava nakon probnog leta.

Današnjim potpisanim ugovorima prethodila je Stručna studija i suglasnost Vlade te međunarodni otvoreni postupak javne nabave za dvije grupe – za obalne baze Rijeka i Split te kontinentalne baze Zagreb i Osijek. Za obje grupe odabrana je talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. – ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. – Eli-Adriatik d.o.o., koji je najdugovječniji operator helikoptera u Italiji s više od 50 godina iskustva.

Helikopteri posebno projektirani

Ugovori su planirani za razdoblje od sedam godina, od dana pune operativnosti dnevnih letova koju je potrebno ostvariti u roku od šest mjeseci te u roku od devet mjeseci za noćne letove. Beroš je istaknuo da su helikopteri posebno projektirani za Hitnu medicinsku službu, a koncipirali su ih medicinski stručnjaci.

Riječ je o dva helikoptera Airbus H145 za obalne baze Splita i Rijeke, koji je danas predstavljen, te dva manja helikoptera Airbus EC135 za urbana i ruralna područja Zagreba i Osijeka. Razlika je u konfiguraciji s obzirom na različitosti u pristupačnosti između priobalnih i kontinentalnih područja.

Veći helikopter može ponijeti do osam osoba, a u njima će raditi, osim pilota i pilotskog osoblja, liječnik i medicinski tehničar ili sestra. Manji helikopter radit će samo tijekom dana. Po dojavi, posada mora biti spremna na uzlijetanje u roku od tri do pet minuta. Također, prema europskoj praksi ugovoreno je 1500 sati leta godišnje za svaki helikopter.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nastojali pokriti zemlju i kopno

“Nastojali smo pokriti i ruralna i urbana i obalna područja, omogućavajući svim stanovnicima i posjetiteljima lijepe naše mogućnost adekvatnog zbrinjavanja u okviru ‘zlatnog sata’ što apsolutno povećava šanse za preživljenje i smanjenje invaliditeta od određenih bolesti, stanja, ozljeda i ostalog”, objasnio je Beroš. Trenutno odabrane baze i helidromi u blizini bolnica, gdje će slijetati po potrebi, će se u budućnosti dodatno razvijati, a bazu u Dubrovniku će i nadalje održavati Ministarstvo unutarnjih poslova, dodao je.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je HHMS neobično važna za našu zemlju jer geografski nije moguće u svakom trenutku pokriti hitnog pacijenta u sklopu “zlatnog sata”. “Potpis ugovora je početak ove priče, a pred nama su odgovorni zadaci implementacije HHMS-a u sustav hitne medicine. To uključuje izvanrednu prijavno-dojavnu jedinicu, koja je ta koja odlučuje o tome kada će i na koju intervenciju primarno ići helikopter”, navela je Grba-Bujević, a kao primjer navela je prometne nesreće.

Dodala je kako će se projektom ostvariti snovi, odnosno tzv. ABC sustav – zemaljska, pomorska i helikopterska pomoć. Plan je da se do kraja ove godine završe sve edukacije, da se početkom 2024. krenu ulaziti u projekt, a da s početkom drugog kvartala 2024. godine HHMS radi u punom obimu, navela je Grba-Bujević.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr