Liberalna stranka, na subotnjim izborima druga po osvojenim glasovima, još se nada oformiti vladajuću koaliciju


       Poraženi progresivci u Slovačkoj: 'Učinit ćemo sve da rusofil Fico ne dođe na vlast'

PišeTelegram


       Poraženi progresivci u Slovačkoj: 'Učinit ćemo sve da rusofil Fico ne dođe na vlast'

FOTO: AFP


       Poraženi progresivci u Slovačkoj: 'Učinit ćemo sve da rusofil Fico ne dođe na vlast'

PišeTelegram prije 26 minuta

Liberalna stranka Progresivne Slovensko (Progresivna Slovačka, PS) koja je na subotnjim izborima druga po osvojenim glasovima još se nada oformiti vladajuću koaliciju, rekao je u nedjelju njezin čelnik Michal Šimečka.

U obraćanju nakon subotnjih parlamentarnih izbora, Šimečka je rekao da će PS učiniti što može kako bi spriječio da pobjednička stranka SMER-SSD koju vodi bivši premijer Robert Fico oformi vladu.

SMER-SSD i njezin čelnik Fico koji su u kampanji obećali ukinuti vojnu pomoć Ukrajini, osvojila je 22,94 posto glasova, na temelju 99,98 posto prebrojanih listića u nedjelju.

‘Vrlo loša vijest za Slovačku’

Šimečkin PS drugi je sa 17,96 posto, a u parlament u ovom sazivu prema jučerašnjim izborima ući će još članovi pet drugih političkih stranaka. “SMER-SSD pobijedio je na izborima i mi to naravno poštujemo”, rekao je Šimečka na konferenciji za novinare.

“No istodobno vjerujemo da je to vrlo loša vijest za Slovačku. A najgora vijest bila bi da Robert Fico uspije sastaviti vladu”, rekao je Šimečka. “Učinit ćemo sve… da Robert Fico ne vlada Slovačkom”, poručio je.

‘Dvije su moguće koalicije’

Članak se nastavlja ispod oglasa

Šimečka je rekao da će s čelnicima ostalih stranka razgovarati o tome i priznao da trećeplasirana ljevičarska stranka HLAS (Glas) u tome ima ključnu ulogu.

“Dvije su moguće koalicije: Jednu vodi SMER, a potencijalnu drugu čine Progresivna Slovačka i partneri”, rekao je Šimečka.

HLAS je ostavio opcije otvorene za razgovore nakon izbora. SMER-SSD sazvao je konferenciju za novinare u 13 sati o izbornim rezultatima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr