Đurić: Ideja da Srbija ili SAD stoje iza događaja u Banjskoj je apsurdna i besmislena

Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je da je ideja da iza događaja u Banjskoj stoje Beograd ili Sjedinjene Američke države apsurdna i besmislena.

On je u intervjuu za današnji Kurir istakao da veruje da i Srbija i SAD i dalje imaju jedan fundamentalni zajednički interes na Kosovu i Metohiji, a to je stabilnost.

„Aljbin Kurti je duže od 20 meseci marljivo radio upravo na tome da izazove refleksnu reakciju država koje su pre 15 godina podržale jednostranu secesiju. Logika je jednostavna – ne moram da im se sviđam niti ja, niti ono što radim, ali na kraju dana oni su priznali Kosovo kao nezavisno, a to znači da, ukoliko žele da ostanu dosledni toj strateškoj odluci, ne mogu da mi ospore da radim šta hoću i da to predstavljam kao da suvereno vršim vlast na svojoj teritoriji“, naveo je Đurić.

Srbija, Amerika i promena politike: Da li će Radoičić biti izručen

On je izjavio da zvanični Beograd ne stoji iza dešavanja u Banjskoj i da Srbiji „ovo politički nikako nije odgovaralo“.

„Želimo da pažnju vratimo na teror nad srpskim narodom, koji je nakon ove tragedije dodatno pojačan. Beograd traži nezavisnu međunarodnu istragu o dešavanjima u Banjskoj. Imamo razloga da verujemo da Priština prikriva dokaze i manipuliše činjenicama“, rekao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD je ocenio da daleko najveću, gotovo isključivu odgovornost za krizu na Kosovu i Metohiji snosi režim Aljbina Kurtija.

„Ovakve akcije koordinira načelnik, možda Vulin, pošto voli biti Če Gevara“: Dušan Janjić o obračunu u Banjskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs