Radnici su nakon gotovo tri tjedna neprestanog rada fizički i psihički izmoždeni

Radnici u Černobilu od umora više nisu u stanju održavati Černobil

FOTO: AFP

Radnici u Černobilu od umora više nisu u stanju raditi popravke i održavati sigurnosnu opremu u toj nuklearnoj elektrani, priopćila je u nedjelju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a prenosi CNN.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju IAEA navodi da je ukrajinski regulator obavijestio Agenciju da osoblje elektrane više ne obavlja popravke i održavanje, “djelomično zbog svog fizičkog i psihičkog umora nakon što su radili bez prestanka gotovo tri tjedna”. Ranije danas je ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo priopćila da su njihovi inženjeri uspjeli vratiti električnu energiju u Černobil.

Nemaju se kako izmjenjivati

IAEA napominje da se radnici – 211 članova tehničkog osoblja i stražara – od dana prije nego što su ruske snage upale u elektranu 24. veljače, ne izmjenjuju u obavljanju svojih poslova održavanja i sigurnosti. “Regulator nema izravnu komunikaciju s osobljem, ali prima informacije od vanjskih upravitelja”, rekli su iz IAEA.

“Sve teža situacija s kojom se suočava osoblje u postrojenju – pored problema vezanih uz komunikaciju, kao i sada riješenog problema opskrbe električnom energijom – pokazuje hitnost osiguranja sigurnosti u ukrajinskim nuklearnim elektranama”, rekao je generalni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi.

Source link: www.telegram.hr