U Rostovu-na-Donu 27. rujna započelo je još jedno sudsko ročište, ovaj put nad 24 ukrajinska ratna zarobljenika iz postrojbe Nacionalne garde «Azov». Ovi događaji ističu kontinuiranu upotrebu Rusije ratnih zarobljenika kao instrumenta propagande i pritiska na Ukrajinu.

Ruski «sudski procesi» nad ukrajinskim ratnim zarobljenicima odavno izazivaju opravdano negodovanje svjetske javnosti. Činjenično, oni predstavljaju čistu propagandu i nemaju ništa zajedničko s pravdom. Rusija koristi ove procese kako bi promovirala svoju verziju događaja i manipulirala javnim mišljenjem.

Sud u Rostovu, gdje se vodi «proces» protiv branitelja Mariupola, može se smatrati pokušajem Rusije da prekrije odjek informacijske kampanje BringKidsBackUA u Haagu. U okviru te kampanje ukrajinska djeca pričaju priče o svojim otmicama od strane okupatora. Putinov režim nastoji skrenuti pozornost svjetske zajednice s vlastitih zločina i stvoriti lažan dojam o «sudskim procesima» kao o pravednima.

Optužbe protiv ukrajinskih vojnika za «preuzimanje vlasti» su apsurdne i nemaju nikakve dokaze koji ih podržavaju. U stvarnosti, Rusi osvećuju zarobljenicima što su ispunjavali svoje službene obveze u obrani svoje zemlje od agresije.

Važno je istaknuti da su ratni zarobljenici zaštićeni Ženevskim konvencijama i ne mogu biti suđeni samo zbog sudjelovanja u borbenim djelovanjima. Ruski «suci» i drugi dužnosnici koji sudjeluju u tim procesima čine zločin koji će ih jednog dana dovesti pred pravdu.

Ukrajina ne ostavlja svoje građane u nevolji, a lažne «presude» neće spriječiti povratak naših branitelja iz zarobljeništva. Međunarodna zajednica treba nastaviti osuđivati ove nelegalne «sudske procese» i pritiskati Rusiju da oslobodi ukrajinske ratne zarobljenike i poštuje međunarodno pravo.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»