Podijeli :

OGLAS

Podignuta optužnica protiv Roberta M. zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima Vijesti Autor: N1 BiH 28. sep 202317:03 0 komentara Podijeli :

Podignuta optužnica protiv Roberta M. zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima

FENA

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je 11.09.2023. godine podiglo optužnicu protiv Roberta M., zv. “Roba“, (1971.), sa prebivalištem u Zagrebu, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koju je Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Naime, optužnicom se Robert M. tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u svojstvu pripadnika HVO-a, dana 12.06.1993. godine, u ulici Mahe Đikića u Mostaru, zajedno sa V. M. i G. A., iz zgrade izveo četiri civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, koje su vozilom odvezli na Heliodrom, da bi potom, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom HVO-a izdvojio dvoje civila i odvezao ih u naselje Podhum u Mostaru, pa nakon izlaska iz vozila u pravcu njih ispalio više metaka iz automatske puške, usljed čega je M.R. zadobio ozljede od kojih je podlegao na licu mjesta, dok je druga osoba zadobila teške po život opasne tjelesne ozljede.

Dakle, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izvršio ubistvo jedne civilne osobe i nanio ozljede tjelesnog integriteta drugoj civilnoj osobi i na taj način počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st.1. preuzetog KZ SFRJ.

Source link: ba.n1info.com