Boban Stojanović: Mislim da će izbori biti u junu

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ne verujem da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da ide na parlamentarne izbore bez lokalnih i pokrajinskih koji slede u junu sledeće godine, rekao je u emisiji „Među nama“ politikolog Boban Stojanović, upitavši zašto bi raspisivao izbore u martu tri meseca pre redovnih izbora.

 

Podsetimo, Vučić je juče gostujući na TV Pink rekao da je spreman da se vanredni parlamentarni izbori održe oko 4. marta, možda jednu nedelju ranije.

Upitan da li bi Vučić i dalje pričao o martu kao terminu za održavanje izbora da opozicija nije predala onako jedan nesrećno sročen zahtev za raspisivanjem izbora do kraja godine, Stojanović je rekao da mu je priča o izborima, kao i o većini drugih tema „više preko glave“, prenosi Nova.rs.

„Više ne mogu da živim u toj neizvesnosti koja manje više i nikoga ne zanima hoće li ili neće biti izbora, šta će biti, kada će biti, a suštinski stvari su vrlo proste i jednostavne i ne znam zašto se mi toliko pecamo na većinu tih mamaca koje nam bacaju samo da bi skrenuli pažnju sa određenih tema. Vučić već godinu i po dana priča – recite kada ćete izbore, odmah ću vam dati izbore, iz opozicije godinu i po dana pričaju da jesu za izbore, onda su se dogovorili kada bi to hteli da urade, a onda Vučić kaže videću, razmisliću, da bi zatim opozicija na žalost predala nesređeni dokument da se izbori raspišu do kraja decembra. Vučić im onda kaže biće izbori u martu“, rekao je Stojanović.

On je zatim postavio, kako kaže, jedno vrlo logično i prosto pitanje, jer ne veruje da će Vučić da ide na vanredne parlamentarne izbore bez redovnih lokalnih i pokrajinskih koji slede u junu sledeće godine.

„Zašto bi raspisivao izbore u martu tri meseca pre redovnih izbora“, upitao je politikolog.

Prema njegovim rečima, Vučić već duže vreme priča da će izbori biti u decembru ili martu, pri tom svi znaju da u martu ne mogu da budu održani jer su lokalne i pokrajinska skupština konstituisane u junu, julu i avgustu 2020., što znači da kada je tada pričao o redovnim izborima u martu je lagao, a ne samo sad.

„Zašto bi bilo ko raspisivao vanredne izbore, jer bi u tom slučaju svi ovi predsednici opština, gradonačelnici i Pokrajinska vlada morali da podnesu ostavke da biste išli tri meseca ranije na izbore. Koji je to razlog da se ide u decembru na izbore, a ne u junu? Nisam uspeo da nađen nijedan konkretan razlog, šta će mu doneti decembar u odnosu na jun“, istakao je Stojanović i naveo da je jedino smisleno obrazloženje čuo od kolege Dejana Bursaća koji je rekao da je Vučiću sada opozicija bacila rukavicu i da se odlaganje može tumačiti kao bežanje od izbora ukoliko ih ne prihvati u decembru.

Stojanović napominje da nije siguran da je to dovoljno i da misli da ćemo se do decembra sluđivati hoće li ili neće biti izbora, ako ih ne bude u decembru onda ćemo se sluđivati čitav januar, ali je, kako kaže, ubeđen da će izbori ipak biti u junu sledeće godine.

On je zatim objasnio proceduru raspisivanja vanrednih izbora.

„Da bi se raspisali vanredni pokrajinski izbori do kraja godine, a najkasniji mogući datum je 24. decembar, predsednik Vlade Vojvodine mora da podnese ostavku u narednih šest dana, odnosno 24. septembra, jer kada on podnese ostavku mora da prođe 60 dana da bi se pokrajinska skupština raspustila, a minimum rok za kampanju je 30 dana“, objasnio je Stojanović.

Kod vanrednih lokalnih izbora je, kako dodaje, malo drugačije. Tu mora da prođe 30 dana od dana podnošenja ostavki predsednika opština ili gradonačelnika da bi se raspisali izbori, a minimalna kampanja je 45 dana.

„Ja sam otprilike izračunao ako je najkasniji termin za održavanje vanrednih izbora 24. decembar, predsednici opština bi morali da podnesu ostavke do 8. oktobra“ rekao je politikolog.

Za parlamentarne je nešto duži period, rekao je Stojanović i naglasio da ukoliko predsednica vlade podnese obrazložen predlog za raspuštnje Skupštine Srbije a to može da uradi danas, već sutra bi predsednik mogao da raspiše parlamentarne izbore, kampanja traje minimalno 45 dana, to znači da ćemo čekati do polovine novembra da vidimo da li će biti vanrednih parlmentarnih izbora.

Celokupno gostovanje Bobana Stojanovića u emisiji „Među nama“ pogledajte u videu na početku teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs