Izrael, kojeg Iran ne priznaje, vidi tu državu kao egzistencijalnu prijetnju


              Milanović predsjedniku Irana, zakletom neprijatelju Izraela: 'Kad biste ih priznali, to bi smirilo napetosti na Bliskom istoku'

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Kada bi Iran priznao Izrael to bi pridonijelo smirivanju napetosti na Bliskom istoku, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju u ponedjeljak u New Yorku.

Dvojica čelnika sastala su se tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda na inicijativu iranskog predsjednika, priopćio je Milanovićev ured. Hrvatski predsjednik je rekao kako je za bolje razumijevanje među zemljama nužno imati razvijene kontakte i diplomatske odnose, a osobito je važno međusobno priznavanje i uvažavanje.

Milanović se zanimao za razloge zbog kojih Iran nije priznao Izrael i sugovorniku prenio svoje uvjerenje kako bi priznavanje Izraela pridonijelo smirivanju napetosti na Bliskom istoku, ističući kako su Hrvatska i Izrael prijateljske zemlje koje blisko surađuju, stoji u priopćenju.

Poziv u Teheran

Iz istih razloga, Milanović je naglasio i potrebu priznanja Kosova čime bi se promovirao mir i međunarodni poredak u jugoistočnoj Europi. Ističući da je Hrvatska članica EU-a i NATO-a, predsjednik je rekao da to ne isključuje suradnju i razvijanje bilateralnih odnosa s trećim zemljama.

“U ovom kriznom trenutku za međunarodnu zajednicu, kada je svjetski mir ozbiljno ugrožen, važno je voditi dijalog i tražiti područja međusobnog razumijevanja, pri čemu treba izbjegavati nametanje vlastitih vrijednosti”, rekao je Milanović Raisiju koji ga je pozvao u posjet Iranu.

Egzistencijalna prijetnja

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izrael i Iran žestoki su regionalni protivnici. Izrael, kojeg Iran ne priznaje, vidi tu državu kao egzistencijalnu prijetnju, a Teheran tvrdi da je njegov raketni program, jedan od najvećih na Bliskom istoku, važna sila odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih neprijatelja.

Iran je u četvrtak uspješno testirao balističku raketu dometa 2000 kilometara, dva dana nakon što je zapovjednik izraelskih oružanih snaga najavio moguću “akciju” protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa.

Nuklearni sporazum, od kojeg je Washington odustao 2018., nametnuo je ograničenja iranskim nuklearnim aktivnostima koja su produžila vrijeme u kojem bi Teheran trebao proizvesti dovoljno fisijskog materijala za nuklearnu bombu, ako to odluči. Iran negira da želi nuklearno oružje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr