Predsjednik je sa suprugom bio na svetoj misi u Hamiltonu


              Milanović iseljenicima u Kanadi: 'Hrvatska ne treba vaš novac jer dosta ste dali, na vama je hoćete li se vratiti u domovinu'

FOTO: Ured predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović poručio je u nedjelju Hrvatima u kanadskom Hamiltonu da Hrvatska ne treba njihov novac jer su ga već dosta dali, nego “vašu ljubav i da ostanete ono što jeste”, dodavši da je na njima procjena hoće li se vratiti u Hrvatsku.

„Vaša je procjena i odluka trebate li se vratiti u Hrvatsku. Naše je srce otvoreno za vaše iskustvo, znanje, pamet, a iznad svega ljubav prema domovini, prema Hrvatskoj i njezinim tradicijama….Novca ste dali dovoljno. Hrvatska ne treba vaš novac, ali treba vašu ljubav i treba da ostanete ono što jeste“, poručio je predsjednik hrvatskim iseljenicima u Hamiltonu u Kanadi gdje je posjetio Hrvatsku župu Svetog Križa koja je u nedjelju obilježila 65. obljetnicu djelovanja.

Milanović i supruga bili na svetoj misi

Kako se navodi u priopćenju iz Ureda predsjednika, on se u župi susreo sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom – koji je zbog te obljetnice došao u Kanadu – i hrvatskim svećenstvom iz Ontarija te je sa suprugom Sanjom Musić Milanović bio na svetoj misi.

„Ova crkva je sagrađena rukama, novcem, trudom i radom naših ljudi. Ovaj prostor i ova crkva su već 65 godina hrvatski“, rekao je predsjednik Milanović te čestitao svećenstvu i hrvatskim iseljenicima 65. obljetnicu Hrvatske župe Svetog Križa, a kanadskim je Hrvatima kazao da će ovaj posjet pamtiti kao nešto jako lijepo i toplo, pogotovo što mu je ovo prvi dolazak u Kanadu.

“Nakon ovoga idemo dalje na posao da pokušamo od Hrvatske napraviti zemlju u koju ćete se vratiti po intuiciji i osjećaju – ako takvu odluku donesete, jer ona ne smije biti nametnuta – i zemlju na koju ćete, ako se i ne vratite, biti silno ponosni”, rekao je Milanović koji će drugi tjedan u New Yorku sudjelovati na sjednici Opće skupštine UN-a.

Dom druge najveće hrvatske zajednice u Kanadi

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ponosni ne samo zato što u nogometu ‘razvaljujemo’ veće i bogatije, već i zato što će naprosto biti fino, pristojno, mirno i dobro mjesto za život, gdje se poštuje čovjek, poštuje obitelj, gdje svatko ima pravo na svoju privatnost, gdje ljudi imaju dovoljno da mogu uštedjeti, zaraditi i obogatiti se ako u tome vide smisao. Ali, gdje svatko ima pravo tražiti sreću“, zaključio je predsjednik Milanović.

Župa Svetog Križa u Hamiltonu osnovana je 1958. godine i s oko 1400 registriranih obitelji i hrvatskom zajednicom koja na njezinome području broji preko 14.000 osoba značajan je dio hrvatskog identiteta u Ontariju i ovome dijelu Kanade, ističe se u priopćenju.

Grad Hamilton je dom druge najveće hrvatske zajednice u Kanadi, nakon Toronta, a Hrvati u Hamiltonu imaju dugu tradiciju jer pored hrvatske župe, djeluje i najstarija aktivna hrvatska organizacija u Kanadi – Hrvatski narodni dom, koji ove godine obilježava 95. obljetnicu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr