Smijenjeni zamjenik glavne državne odvjetnice oslobođen je stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj organizaciji

Politika & Kriminal
              Hrvoj-Šipek ima senzacionalan dan. Nakon blamaže s Agrokorom, DORH izgubio i u slučaju Dražena Jelenića

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Državno odvjetničko vijeće (DOV) smijenjenog zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića oslobodilo je stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj organizaciji, uz obrazloženje da se državno-odvjetničkim dužnosnicima ne može zabraniti članstvo u bilo kojoj udruzi građana.

Stegovni postupak protiv Jelenića vodio se zbog članstva u masonskoj loži. A to je, tvrdili su tužitelji, suprotno temeljenim načelima Etičkog kodeksa, čime je moguće nanesena šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti. Današnja odluka DOV-a je nepravomoćna i na nju se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek ima pravo žaliti Vrhovnom sudu.

Želi mu uručiti otkaz

Hini je odluku DOV-a potvrdila Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić, nakon što je vijeće u srijedu ujutro odlučivalo o zahtjevu Hrvoj-Šipek da se, zbog članstva u slobodno-zidarskoj organizaciji, Jelenića razriješi državno odvjetničke dužnosti i uruči mu se otkaz.

“U kratkom usmenom obrazloženju, predsjednica DOV-a je rekla kako se odluka primarno temelji na pravnom stajalištu Vrhovnog suda da ne postoji zakon koji bi na jasan i predvidiv način državno-odvjetničkim dužnosnicima zabranio da budu članovi bilo koje udruge građana, uključujući i slobodno-zidarske udruge”, istaknula je. Alaburić je navela kako se još čeka pisani otpravak ove odluke, na koju Državno odvjetništvo ima pravo žalbe.

Javno priznao da je u loži

Nakon što je u veljači 2020. odstupio s dužnosti zbog javnog priznanja da je član masonske lože, DOV je krajem 2021. Jelenića nepravomoćno proglasio stegovno odgovornim i razriješio ga dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice. To je zatražila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik.

Vrhovni sud je potom potvrdio odluku DOV-a kojom je Jelenić udaljen s dužnosti, nakon što je u dva navrata prihvaćao njegovu žalbu i ukidao rješenja DOV-a.

 

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr