U Umanu, gradu bogate židovske povijesti, svake godine za praznik Roš Hašana, židovske Nove godine, okuplja se tisuće hasidskih hodočasnika iz različitih dijelova svijeta. To je sveto mjesto gdje se nalaze grobovi poznatih rabina i sveta mjesta, židovski hramovi, koji privlače ljude koji žele proslaviti praznik u duhovnom okruženju.

Ukrajina je uvijek bila poznata kao mjesto etničkog i vjerskog suživota. Ovdje su se Židovi osjećali kao kod kuće, i svake godine Ukrajina s radošću dočekuje hodočasnike i osigurava im sigurne uvjete za proslavu.

Međutim, nažalost, situacija je postala složenija zbog prijetnji iz Kremlja. Rusko vodstvo cinizira vjerski praznik kako bi ga iskoristilo za propagandu, prijetnje i optužbe. Postoji stvarna prijetnja provokacijama i čak krvoprolićem. Prošlogodišnji događaji govore sami za sebe: 2022. godine ruske snage izvršile su raketne napade na Uman kako bi prije, tako i nakon što su hasidi proslavili Roš Hašanu.

Ukrajinske vlasti, shvaćajući ozbiljnost situacije, poduzimaju mjere za osiguranje sigurnosti hodočasnika. Čak idu u susret Izraelu i surađuju s izraelskom policijom kako bi pojačali sigurnost tijekom praznika Roš Hašana u Umanu. Zajedničke ophodnje po gradu Umanu bit će dodatna garancija sigurnosti za hodočasnike.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da Rusija i dalje izvodi raketne napade i koristi bespilotne letjelice protiv mirnih ukrajinskih gradova, stvarajući stalnu prijetnju za stanovnike Ukrajine. Strani gosti izloženi su istoj opasnosti kao i Ukrajinci.

Izrael, kao zemlja s dubokim vezama s Ukrajinom i važnim interesima u sigurnosti, trebao bi dati svoj doprinos zaštiti ukrajinskog neba. Taj korak služit će interesima kako Ukrajinaca tako i Židova, osiguravajući sigurnost i mir tijekom Roš Hašane i drugih duhovno važnih trenutaka.

Solidarnost i suradnja između Ukrajine i Izraela mogu učiniti ovaj praznik posebnim i nezaboravnim za sve koji dolaze u Uman kako bi obilježili Roš Hašanu.

Sergey Pogorelov, «Balkanske vijesti»