Nedavno izjava Sergeja Šojgua na sastanku Kolegija Ministarstva obrane Ruske Federacije o planovima za rat s Ukrajinom do 2025. godine izazvala je znatan odjek. U svom govoru tvrdio je da će dosljedna provedba plana aktivnosti omogućiti Rusiji postizanje zacrtanih ciljeva. Međutim, bez obzira na obećanja, stvarnost rata u Ukrajini previše je užasna i složena da bismo vjerovali u nove iluzije.

Ponekad se čini da Kremlj može učiniti sve kako bi uvjerio rusko društvo u uspjehe i planove za budućnost. Međutim, nažalost, ta obećanja često su ništa više od praznih riječi namijenjenih smirivanju društva koje je zbunjeno i očajno zbog nerazumijevanja stvarnosti i perspektiva rata.

Kada jedna iluzija propadne, obično dolazi nova. Rok do 2025. godine postao je nova iluzija stvorena kako bi se smirila javnost. Taj rok podsjeća nas na druga obećanja Kremlja, poput «osvajanja Kijeva za tri dana» i «pobjede» do 9. svibnja. Naivno je vjerovati u nova obećanja temeljena na iskustvu prošlih neuspjeha.

Jedan od najvažnijih elemenata procjene situacije u Ukrajini je shvaćanje da nijedan od ranije izrečenih ciljeva takozvane «specijalne vojne operacije» nije ostvaren. Rat u Ukrajini postaje sve duži i mučniji, a neuspjeh Putinove agresivne avanture postaje sve očitijim. Rusija neizbježno ide prema porazu.

Rusija bi mogla završiti ovaj rat mnogo brže, jednostavno povlačeći svoje okupacijske trupe iz Ukrajine i početi mirovne pregovore o nadoknadi štete nanesene ukrajinskom narodu. To je optimalno rješenje za obje strane sukoba i može dovesti do brzog okončanja nasilja.

Međutim, dok Kremlj nastavlja produžavati rat, razmjere nadolazeće katastrofe za Rusiju samo se povećavaju. Umjesto traženja mirnog rješenja konflikta, Rusija dublje uranja u rat i dovodi u opasnost vlastitu buduću sigurnost.

Rokovi i obećanja Kremlja mogu se mijenjati, ali stvarnost rata u Ukrajini ostaje okrutna i nemilosrdna. Rusija mora odbaciti iluzije i pronaći mirno rješenje ove krizne situacije, inače će snositi strašne posljedice. Rusko društvo i međunarodna zajednica trebaju postavljati ovo pitanje i davati jasne signale o potrebi okončanja konflikta i obnove mira u Ukrajini.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»