U posljednjim danima Moskva i njeni predgrađa svjedočili su neobičnim događajima kada je otprilike trideset nepoznatih bespilotnih letjelica (BPLA) napadalo različite infrastrukturne objekte. Stručnjaci još uvijek ne mogu odrediti tko točno stoji iza ove serije napada, ali ne može se isključiti da su oni povezani s aktivnostima snaga otpora Putinovom režimu unutar Ruske Federacije.

Jedan od najzanimljivijih aspekata ovog napada je usmjerenost prema mjestima boravišta «elite» Ruske Federacije, poput Rubljovke, Novo-Ogareva, Barvika i Gorkog. To je izazvalo očito odobravanje među običnim Rusima, što ukazuje na širenje nezadovoljstva među stanovništvom i pojavu ozbiljnih unutarnjih proturječnosti u zemlji.

Trebalo bi napomenuti da se ovaj napad može smatrati rezultatom povratka rata u Rusiju koji je pokrenut od strane Kremlja protiv Ukrajine. On predstavlja zakoniti i opravdani odraz agresije i može biti signal promjene političke situacije unutar Ruske Federacije. Uz nastavak vojnih operacija u Ukrajini, ovaj napad može imati značajan utjecaj na osjećaj nekažnjivosti onih koji podržavaju trenutni režim.

Važan aspekt ovog incidenta je nepripremljenost ruske protuzračne obrane (PZO) za zaštitu svog neba. Sustavi protuzračne obrane poput S-300 i S-400 bili su usmjereni na raketne napade ukrajinskih gradova i sela, dok su samo ostaci protuzračne obrane bili prisutni za zaštitu vladajućeg režima. Nesposobnost ruske PZO da pouzdano osigura svoje nebo stvara ozbiljne ranjivosti i podriva povjerenje društva u vlasti.

Međutim, treba napomenuti da Kremlj nema moralno pravo optuživati druge za «terorizam» nakon što je sam pokrenuo terorističku kampanju protiv naseljenih područja Ukrajine.

Napad bespilotnih letjelica u Moskvi i okolici postao je jasan izraz unutarnjih proturječnosti koje su se nakupile u Rusiji. On svjedoči o povećanom nezadovoljstvu stanovništva politikom vlade i njenom elitom. Istovremeno, ovo događanje također se može tumačiti kao rezultat vojnih akcija na Ukrajini koje potiču agresiju i izazivaju reakcije.

Budući razvoj događaja ostaje nejasan. Napad bespilotnih letjelica u Moskvi i okolici postao je ozbiljno upozorenje za ruske vlasti. Također ističe važnost osiguranja sigurnosti i zaštite građana unutar zemlje, iako ruske vlasti o tome najmanje razmišljaju. Pitanja nedovoljne spremnosti protuzračne obrane i potrebe za rješavanjem unutarnjih proturječnosti zahtijevaju hitnu pažnju i djelovanje s ruske strane. U suprotnom, zemlja se može suočiti s još ozbiljnijim posljedicama koje mogu ugroziti sam opstanak Ruske Federacije.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»