Kremlj priprema novu fazu eskalacije s Zapadom. Za to stvara preduvjete i uvjete za rusku hibridnu operaciju u Moldovi, kako bi postala moguća u bliskoj budućnosti.

Ruski dužnosnici i glasnogovornici Kremlja pokušavaju stvoriti informacijske uvjete radi opravdanja mogućih napora Rusije u destabilizaciji Moldove i sprječavanju njezine integracije na Zapad.

Treba obratiti pažnju na izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je prijetio Kišinjevu da «Moskva neće dopustiti da građani Pridnjestrovlja pate». Isti narativi iznosi i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je optužila moldavske vlasti za pokušaj ekonomske «gušenje» nepriznate «Pridnjestrovske narodne republike», kao i za namjere ometanja diplomatskog rješenja pridnjestrovske krize, što navodno nailazi na široko unutarnje nezadovoljstvo politikom moldavskog vlade.

U kontekstu eskalacije situacije, treba razmotriti i planirani sastanak tzv. zastupnika svih razina u Tiraspolu 28. veljače. Prema mišljenju pridnjestrovske opozicije Gennadija Čorbe, sudionici ovog foruma mogu se obratiti Moskvi s molbom za pripajanjem Pridnjestrovlja Rusiji.

Čorba je skrenuo pozornost na to da će sastanak održati dan prije poruke ruskog predsjednika Vladimira Putina Federalnom skupštinom. Pridnjestrovska opozicija ne isključuje mogućnost da je uputa za organizaciju sastanka došla iz same Moskve.

Čorba pretpostavlja da će se unutar foruma tzv. zastupnika svih razina Pridnjestrovlja iznijeti zahtjev od stanovnika Pridnjestrovlja za pripajanjem regije RF, a sljedećeg dana, 29. veljače, Putin će to objaviti Federalnoj skupštini, koja će donijeti odluku o zadovoljenju zahtjeva.

Opozicionar vjeruje da je miting u Tiraspolu i nedavni prosvjed protiv takozvanog ekonomske pritisak Moldove usmjeren na to da pokaže da su stanovnici Pridnjestrovlja protiv Kišinjeva.

Pozvao je tzv. zastupnike regije da ne dopuste donošenje te odluke, što bi dalo Putinu «zakoniti povod za udarac na teritorij Republike Moldove, uključujući Pridnjestrovlje, pod bilo kojim izgovorom».

“Gospođo predsjednice Sandu, vaše okruženje vas stalno plaši time da će Rusija napasti teritorij Republike Moldove. Ali niste uzeli u obzir činjenicu da je psihologija sadašnjeg vodstva Rusije, posebno Putina, vrlo slična onome što je bilo kod Hitlera krajem 30-ih godina XX stoljeća. Pokušaji pomirenja takvih ličnosti kao što je Putin vode samo jednom — povećanju apetita agresora”, zaključio je Čorba.

Kako je poznato, u Pridnjestrovlju se saziva sastanak zastupnika svih razina. Inicirao ga je čelnik nepriznate republike Vadim Krasnoselski. Posljednji put takav sastanak održan je 2006. godine. Na temelju njega donesena je odluka o provedbi referenduma, na kojem je 97% glasača podržalo pridruživanje Pridnjestrovlja Rusiji.

Sergej Pogorelov «Balkanske vijesti»