Pratimo 451. dan ruske invazije na Ukrajinu

Politika & Kriminal
              Uživo. Je li Bahmut pao? Rusko ministarstvo upravo priopćilo da je, Putin već čestitao Wagneru. Ukrajinska strana šuti

FOTO: AFP

Danas je 451. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Rusko ministarstvo obrane i Kremlj: Bahmut je pao
  • Ukrajinci ranije inzistirali da se bitke za Bahmut još vode
  • Zelenski na samitu G7
  • Rusija: slanje aviona F-16 Ukrajini bio bi ‘kolosalni rizik’ za zapad
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Sunak Zelenskom u Hirošimi: ‘Uspjeli ste’

Članak se nastavlja ispod oglasa

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Sad i rusko ministarstvo tvrdi da je Bahmut pao, Putin čestitao Wagneru

  • Nakon ranijih tvrdnji čelnika plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina, u subotu navečer je i rusko ministarstvo obrane priopćilo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom. Na svojem kanalu na platformi Telegam, ministarstvo je navelo da je kontrola nad gradom uspostavljena zahvaljujući “ofenzivnim djelovanjima napadnih odreda Wagnera uz podršku artiljerije i zrakoplovstva Južne armije”. Time je Moskva de facto priznala Prigožinu da je osvajanje Bahmuta, ako je doista do toga došlo, njegova zasluga. U međuvremenu je i Kremlj izdao priopćenje u kojemu stoji da je ruski predsjednik Vladimir Putin također čestitao Wagneru na osvajanju grada koji Rusi nazivaju Artjomovsk, kako se zvao u sovjetsko doba.
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

“Vladimir Putin čestita napadnim odredima Wagnera kao i svim pripadnicima jedinica Ruskih oružanih snaga koje su im davale podršku, na dovršetku operacije oslobađanja Artjomovska”, stoji u priopćenju.

Ukrajinska strana je tijekom čitave subote inzistirala da borbe i dalje traju te da su ranije ruske tvrdnje o padu grada lažne, a na najnovija priopćenja Ministarstva obrane i Kremlja zasad nije reagirala.

Papa poslao nadbiskupa Bologne da pokuša sklopiti mir u Ukrajini

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Tiskovni ured Svete Stolice potvrdio je u subotu da je papa Franjo kardinalu Matteu Zuppiju, nadbiskupu Bologne i predsjedniku Talijanske biskupske konferencije, povjerio zadatak da “povede misiju kojom bi pokušao smanjiti napetosti u konfliktu u Ukrajini”. Kako piše Vatican News, ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni potvrdio je ovu informaciju odgovarajući na novinarski upit. Ovime je Franjin istup u avionu kojim je iz Mađarske letio natrag za Rim, a u kojem je objavio da je Vatikan pokrenuo mirovnu misiju za prekid rata u Ukrajini, dobio donekle jasnije obrise. Dosad su i ruska i ukrajinska strana, na iznenađenje Svete Stolice, negirale da išta znaju o ovoj misiji, ali sada je barem poznat čovjek koji je predvodi.

Zelenski u Hirošimi: ‘Dodatna snaga Ukrajini’

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru video isječak svog današnjeg posjeta summitu G7 u Hirošimi u Japanu. “Dajemo dodatnu snagu Ukrajini”, poručio je. Inače, dolazak ukrajinskog čelnika u Japan događa se dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden u petak predstavnicima G7 rekao da Washington podržava zajedničku obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplova F-16.

Prigožin tvrdi da su Rusi zauzeli cijeli Bahmut, Ukrajinci negiraju

  • Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne vojne grupe Wagner, ustvrdio je u subotu da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom. Sky News javlja da je ukrajinska strana negirala Prigožinovu tvrdnju, a dodaje i da nije bilo moguće neovisno potvrditi kakva je doista trenutno situacija u tom gradu na istoku Ukrajine. Prigožin je vijest objavio u videozapisu u kojemu u uniformi stoji ispred boraca koji ističu ruske zastave i Wagnerove transparente. “Danas u 12 sati Bahmut je u potpunosti zauzet”, rekao je, dodavši da će se njegove snage iz Bahmuta povući nakon 25. svibnja zbog odmora i pregrupiranja. “Zauzeli smo čitav grad, svaku kuću”, kazao je u video zapisu, a za to vrijeme su se iz daljine čule eksplozije.

Sunak Zelenskom u Hirošimi: ‘Uspjeli ste’

  • Britanski premijer Rishi Sunak susreo se sa Zelenskim na summitu G7 u Hirošimi nakon što je ukrajinski predsjednik zaključio nabavku borbenih zrakoplova F-16 kojima se želi boriti protiv Rusije. “Drago mi je vidjeti Vas”, rekao je premijer i pljesnuo ga po leđima nakon što su se pozdravili u zagrljaju. “Uspjeli ste.” Na pitanje novinara je li ovo bio dobar dan za Ukrajinu, Zelenski se nasmiješio, kimnuo i rekao “hvala vam puno”, prenosi Guardian. Ukrajina je na dobrom putu da dobije napredne borbene avione nakon što je američki predsjednik Joe Biden ovlastio zapadne saveznike da ih prebace u Kijev.

Rusija: slanje aviona F-16 Ukrajini bio bi ‘kolosalni rizik’ za zapad

  • Zapadne zemlje će se izložiti “kolosalnim rizicima” budu li Ukrajinu opskrbile borbenim mlaznim zrakoplovima F-16, citirala je ruska novinska agencija TASS ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška u subotu. Gruško je odgovarao na pitanje o implikacijama slanja mlaznih zrakoplova, koje Ukrajina traži od zemalja članica NATO saveza. Kijev još uvijek nije osigurao obećanje o slanju zrakoplova, no američki predsjednik Joe Biden je vođama zemalja članica skupine G7 u petak rekao da Washington podržava programe osposobljavanja ukrajinskih pilota na avionima F-16, rekli su viši američki dužnosnici. “Vidimo da se zapadne zemlje i dalje pridržavaju scenarija eskalacije. On uključuje kolosalne rizike za njih same”, rekao je Gruško. “U svakom slučaju, ovo će biti uzeto u obzir u svim našim planovima, a mi imamo sva sredstva nužna za postizanje ciljeva koje smo si zadali”, dodao je

Zelenski na samitu G7

  • Ukrajinski predsjednik u subotu je stigao u japanski grad Hirošimu, gdje se održava samit skupine G7 najbogatijih demokracija u svijetu, kako bi se sastao “s partnerima i prijateljima Ukrajine” te prikupio podršku za obranu svoje zemlje od ruske invazije. Samit skupine G7 u Hirošimi održava se u vrijeme kada se njezine članice suočavaju s ogromnim pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu i napetosti s Kinom, osobito što se tiče Tajvana. “Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine”, napisao je Zelenski na Twitteru. Bilateralno će se sastati s vođama zemalja članica G7, no također i s vođama Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. Ukrajinski predsjednik će u nedjelju održati sesiju sa skupinom G7 prije šire sesije sa zemljama globalnog juga.

Prigožin tvrdi da su nadomak osvajanja Bahmuta, Ukrajina da su im odbili napade

  • Ukrajina je objavila da je odbila napade ruskih snaga koji pokušavaju ponovno zauzeti teritorij koji su izgubili oko razorenog istočnog grada Bahmuta, gdje Kijev tvrdi da je ruskoj strani nanio teške gubitke. Prigožin, šef ruske privatne plaćeničke skupine Wagner koja je ključna u napadu na grad, na komunikacijskoj platformi Telegram je rekao da “teške, krvave bitke” i dalje traju te da su njegovi vojnici nadomak osvajanja samog Bahmuta. Ukrajinska minobacačka jedinica blizu grada je za Reuters rekla da je ovog tjedna napredovala, no da se suočava s teškom paljbom ruskih snaga, za koje joj se čini da imaju značajnu brojnost i zalihe streljiva.

Ukrajina tvrdi da je njena vojska ovog tjedna malo napredovala na bokovima grada u industrijskoj pokrajini Donbas čak i kada je Wagner bio blizu osvajanja samog grada. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar je rekla da su ruske snage osvojile nešto teritorija unutar Bahmuta, no da nemaju kontrolu nad gradom.

 

Source link: www.telegram.hr