Vodeće stranke godinu okončale - u minusima. HDZ je skupo koštala Fimi media, u plusu su jedino dvije manje lijeve stranke. Evo i tko je povećao broj zaposlenih

Tomislav Kristo/Cropix

Za razliku od 2020., koju je većina parlamentarnih stranaka zaključila s viškom prihoda, prošlu je godinu većina zaključila s manjkom, pa i HDZ, pokazuju godišnji financijski izvještaji.

Uz HDZ, s manjkom su poslovali SDP, Domovinski pokret, Most, Centar, IDS, HSU, a s viškom platforma Možemo i Nova ljevica.

HDZ, koji godinama posluje s viškom prihoda, prošlu je zaključio s manjkom od 9,1 milijuna  kuna. Prihodi stranke iznosili su 57, 5 milijuna, a rashodi 66, 6 milijuna.

Na manjak su, razvidno je, utjecali troškovi kaznenog postupka po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, odnosno kazna koju je stranka platila za Fimi mediju u iznosu od 14, 3 milijuna kuna.

Stranka je, uz to, platila i oko 200.000 kazne za nepoštivanje ženskih kvota na izbornim listama.

HDZ nije jedina stranka koja nije poštivala te kvote, no, koliko su zbog istog razloga platile druge iz njihovih je izvještaja teško iščitati.

Unatoč manjku u 2021., HDZ koji godinama stabilno posluje, nadolazeće razdoblje može čekati miran, na raspolaganju ima višak od čak 17, 6 milijuna kuna.

Koristit će ga za redovno poslovanje, ali i za predviđenu sanaciju zgrade Središnjice, održavanje Općeg sabora te obilježavanje 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Razloga za zadovoljstvo financijskim prilikama nema SDP. Stranka je lani imala 30, 7 milijuna kuna prihoda i 33, 2 milijuna kuna rashoda, pa bilježi manjak od 2, 5 milijuna kuna. Dodatan joj je problem preneseni manjak od oko 8, 3 milijuna što znači da u sljedećem razdoblju mora podmiriti manjak od 10, 7 milijuna kuna.

To planira učiniti iz viška prihoda slijedećih godina. «Odgovornom politikom prema prihvaćanju budućih obveza, unutarnjom kontrolom, kontrolom troškova i brigom o potraživanjima Financijski plan za 2022. trebao bi rezultirati viškom prihoda od 2, 6 milijuna“, navodi stranka.   

U odnosu na 2020., SDP je lani imao 800 tisuća kuna više prihoda, dobio je više donacija, od prodaje dugotrajne imovine i stanova na kojima postoji stanarsko pravo zaradio je 2, 8 milijuna kuna.

Prošla je godina bila zahtjevna za Ćurajev HNS, u odnosu na 2020. toj su stranci drastično pali prihodi, sa 7, 8 milijuna na 2, 6 milijuna kuna. Valja podsjetiti da je 2020. bila godina parlamentarnih, a prošla lokalnih izbora, HNS je ostao bez dobrog dijela zastupnika i vijećnika, a time i naknada iz državnoga i lokalnih proračuna.

HNS-u se smanjio iznos donacija s tri milijuna na lanjskih 228 tisuća kuna. Stranka je lani imala 3,9 milijuna kuna rashoda, pa je manjak na koncu godine iznosio 1, 3 milijuna kuna. S obzirom na preneseni manjak, u sljedećem razdoblju treba pokriti 1, 8 milijuna kuna.

Manjak u idućem razdoblju (168 tisuća kuna) morat će pokriti i stranka Glas. Godinu, u kojoj su joj prihodi bili 482 tisuće kuna, a rashodi 585 tisuća kuna, zaključila je s manjkom od 103 tisuće kuna, čemu treba dodati i preneseni minus od 65 tisuća kuna.

Prihodi Mosta lani su bili oko šest milijuna kuna, rashodi 7, 3 milijuna, manjak 1, 3 milijuna. Višak iz prethodnog razdoblja omogućuje joj da u slijedeće uđe financijski stabilna, s 'plusom' od gotovo dva milijuna kuna.

Lanjsku, izrazito turbulentnu godinu u kojoj ga je napustio osnivač Miroslav Škoro, Domovinski je pokret zaključio s manjkom od 685 tisuća kuna. Tolika je, naime, razlika između prihoda (6, 1 milijuna)  i rashoda (6, 8 milijuna) stranke, no, na ruku mu ide višak iz prethodnog razdoblja od oko 770 tisuća kuna.

Preneseni višak bilježi i Centar koji je 2021. zaključio s manjkom prihoda od oko 83 tisuće kuna, pokrit će ga prenesenim viškom.  

Ozbiljniji manjak, 1, 6 milijuna kuna, imao je IDS, čiji su prihodi iznosili 4,4 milijuna, a rashodi šest milijuna kuna.

U oči pada da su lani porasli izdaci za radnike, sa 757 tisuća na 1, 2 milijuna kuna, broj zaposlenih povećan je sa sedam na devet.

S obzirom na to da je stranka iz prethodnog razdoblja prenijela višak, u buduće ulazi s viškom od gotovo milijun kuna.

Stranka je u svibnju 2021. sklopila kredit na 12 mjeseci sa Istarskom kreditnom bankom u iznosu od 500.000 kuna, koja mu je svrha u izvješću ne piše.

S manjkom od 477 tisuća kuna prošlu je godinu zaključila HSU, čiji su prihodi iznosili 1, 45 milijuna, a rashodi 1, 9 milijuna kuna. Stranka je prepolovila izdatke za zaposlene, a njihov broj sa 3 srezala na jednog.

Razloga za zadovoljstvo prošlom godinom imaju platforma Možemo i Nova ljevica, stranke koje su na lanjskim lokalnim izborima izborile niz vijećnika, što se odrazilo i na njihov financijski aspekt.

Platformi Možemo prihodi su lani iznosili 3, 4 milijuna kuna, godinu prije 1, 9 milijuna. Rashodi su joj bili 2, 5 milijuna, a višak 844 tisuće kuna, uz preneseni za budućnost joj ostaje 1, 8 milijuna kuna.

Prihodi Nove ljevice lani su iznosili gotovo 900 tisuća kuna, rashodi 722 tisuće, višak 176 tisuća, za slijedeće razdoblje ima 420 tisuća kuna viška.

Od 167 političkih stranaka, koje su morale DIP-u dostaviti godišnji financijski izvještaj, to nisu učinile njih 44, dakle četvrtina. Redom su to stranke koje nisu parlamentarne i slabo su poznate široj javnosti.

Četiri stranke svoje su izvještaje dostavile izvan roka, ponoći, 2. ožujka. To su Međimurska stranka, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih, Blok umirovljenici zajedno (BUZ) te HSS – Stjepan Radić. Prijete im novčane kazne od 10 tisuća do 100 tisuća kuna.

Godišnji izvještaj o financijama morali su dostaviti i nezavisni saborski zastupnici, obvezu je ispunilo svih petero: Ermina Lekaj Prljaskaj, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi.

Source link: slobodnadalmacija.hr