Ukrajinci su uspjeli osloboditi nekoliko naselja na području Hersona

Ukrajincima iz Njemačke stigao novi moćni sustav Iris-T: 'Upravo počinje nova era naše protuzračne obrane'

FOTO: Jörg Carstensen/dpa (Photo by Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ukrajinska vojska ostvarila je nove pobjede na teritoriju Hersona, javlja Guardian. To su prve pozitivne vijesti nakon što su ukrajinski gradovi 48 sati bili pod gotovo konstantnom ruskom paljbom u znak odmazde zbog diverzije na Kerčkom mostu.

Oslobođeno je pet naselja u okrugu Berislav na sjeveroistoku Hersonske oblasti, koja je prva pala u ruske ruke nedugo nakon počeka invazije 24. veljače. Oblast i sam grad Herson ključne su strateške i simboličke mete u protuofenzivi koju na južnom bojištu vodi Ukrajina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Stigli su novi sustavi, Iris-T

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u srijedu je objavio da je Kijevu isporučen prvi od četiri njemačka sustava protuzračne obrane Iris-T. Riječ je o sustavima obrane zrak-zrak kratkog dometa. Stigli su iz Njemačke, a Reznikov je najavio i ubrzanu isporuku američkih sustava NASAMS. “Nova era obrane je počela u Ukrajini”, kazao je. “Iris-T iz Njemačke je već tu. Stiže i NASAMS. Ovo je tek početak. Trebamo još”, kazao je.

Rusija je na Ukrajinu samo u ponedjeljak ujutro ispalila više od 80 krstarećih raketa i 24 drona kamikaze. Nastavili su s raketiranjem i u utorak. Ruski predsjednik Vladimir Putin je objavio kako su raketiranja odgovor Rusije na napad na Kerčki most prošlog vikenda. Kremlj je, osim toga, objavio i da je priveo osam osoba za koje tvrdi da su povezane s tom diverzijom te je za sve okrivio ukrajinske tajne službe.

Šmihalj pozvao na štednju struje

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj u srijedu je priznao da je šteta koju su Rusi nanijeli ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi ogromna te je pozvao Ukrajince da štede struju. Na građane i tvrtke je apelirao da, kako bi se izbjegle redukcije, smanje potrošnju električne energije za 25 posto od 17 do 22h, što je termin u kojem je potrošnja svakoga dana najveća.

“Zahvalni smo svim Ukrajincima koji su namjerno smanjili potrošnju struje. Ukupno smo uštedjeli 10 posto”, kazao je.

Pozvao je ljude i da smanje potrošnju plina i ugljena sada kada je počela sezona grijanja. “Najmanja dozvoljena temperatura u prostorijama će biti 16 stupnjeva, a prosječna će biti 18. To je neophodno i to je naš doprinos pobjedi. Na koncu, na svakom od nas je kako ćemo preživjeti ovu zimu”, rekao je.

Zapad najavljuje nove sustave obrane

Zapadni saveznici najavili su u srijedu da će Ukrajini dostaviti nove sustave za protuzračnu obranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije. To je najavljeno na sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, koja je nakon ruskog napada na Ukrajinu osnovana na inicijativu Sjedinjenih Država i koja se okupila na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

U Kontaktnoj skupini je više od 50 zemalja, među kojima je i 30 članica NATO-a. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je isporuka ovih sustava koji mogu neutralizirati ruske projektile na ukrajinskom nebu “prioritet”. Američki ministar obrane Lloyd Austin osudio je na početku sastanka ruske napade na ukrajinske gradove, na ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu namjenu.

“Cijeli svijet je upravo još jednom vidio zlobu i okrutnost Putinovog rata, ukorijenjenog u agresiji i vođenog s dubokim prijezirom prema pravilima rata”, rekao je Austin. “Ali najnoviji ruski napadi samo su produbili odlučnost ukrajinskog naroda i dodatno ujedinili zemlje dobre volje iz svih dijelova svijeta”, dodao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr