Sudije već jednom odbile da provjeravaju ustavnost raspisivanja izbora, Jonica ocjenjuje da je u pitanju isti pravni osnov kao u slučaju osporavanja Đukanovićevog ukaza o raspuštanju parlamenta. Gorjanc Prelević navodi da šef države nije imao pravo da raspusti parlament, on tvrdi da su se stekli uslovi za to, da je njegova odluka ustavna i da nije mogao da ignoriše to što je Zakon o predsjedniku u pravnom sistemu

Spas od izbora traže u Ustavnom sudu

Ne vidi ništa sporno u svom postupanju: Đukanovi, Foto: Boris Pejović

Ustavni sud Crne Gore neće se baviti odlukom predsjednika države Mila Đukanovića da raspusti parlament ako sudije procijene da je u pitanju pojedinačni pravni akt.

To se već desilo prije tri godine, kad su odbacili inicijativu jedne NVO koja je osporavala zakonitost zakazivanja parlamentarnih izbora za 30. avgust 2020. Tada je Ustavni sud ocijenio da se odluka predsjednika o raspisivanju izbora “odnosi na konkretnu situaciju i konkretne radnje…”, i odbacio inicijativu.

Međutim, ako bi sudije prihvatile da utvrđuju ustavnost ukaza šefa države, onda bi stvari bile drugačije.

Poslanici skupštinske većine potpisali su juče inicijativu za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju parlamenta, a od Ustavnog suda očekuju, kako je saopšteno iz Skupštine, da donese privremenu mjeru kojom će suspendovati odluku predsjednika do izbora novog.

Source link: www.vijesti.me