Crna Gora je samo deklarativno antifašističko društvo, čemu doprinose i politički akteri, ocjenjuju sagovornici “Vijesti”

Antifašizam u priči, (pro)fašizam na djelu

Podsjećati na žrtve nema svrhu, bez borbe protiv današnjih oblika fašizma (ilustracija), Foto: Shutterstock

U politički, nacionalno i vjerski duboko podijeljenoj Crnoj Gori, samo smo deklarativno antifašističko društvo, a u dnevno-političkom životu nerijetke su zloupotrebe priče o antifašizmu.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući zašto se, u svjetlu podsjećanja na 29. novembar — nekadašnji Dan Republike SFRJ, tekovine tog datuma zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe.

”Danas je teško definisati antifašizam. On je u biti pacifistička ideja i moralni stav. I kako je diskriminacija preduslov fašizma, tolerancija je osnova antifašizma. Čini mi se da je antifašizam postao toliko zloupotrijebljen pojam da je potpuno obesmišljen. Ne samo kod nas i regionu, već i u svijetu. U Crnoj Gori, koja je duboko podijeljena — politički, nacionalno i vjerski — samo smo deklarativno antifašističko društvo, ocijenio je Ivan Mijanović iz Nevladinog udruženja “Antifašisti Cetinja”.

Antifašizam u priči, (pro)fašizam na djelu

Lako utvrditi ko danas, suštinski, ne baštini antifašističke vrijednosti: Ivan Mijanović foto: SAVO PRELEVIC

Source link: www.vijesti.me