Služba unutrašnje revizije ugovore o tehničkoj saradnji sa drugim opštinama predstavila javnosti kao zaradu za Opštinu Tivat, ispostavilo se da je praktično sav novac otišao šefici SUR Jeli Mrdak

Opština Tivat potpisala ugovor, pare idu u džep rukovoditeljke

Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat

Iako ih je javnosti predstavila kao “zaradu” koju Služba unutrašnje revizije (SUR) Opštine Tivat navodno donosi toj lokalnoj upravi i njenom budžetu, ugovori o poslovnoj tehničkoj saradnji koje je prije nekoliko godina tivatska potpisala sa opštinama Mojkovac i Kolašin, Tivtu nisu donijeli nikakvu finansijsku korist. Naprotiv, od tih ugovora profitirala je jedino lično rukovoditeljka SUR-a Opštine Tivat Jela Mrdak, jer je novac od pruženih usluga umjesto u gradskom budžetu završio u njenim džepovima. Pokazuje to dokumentacija do koje su u protekih mjesec dana došle “Vijesti” na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i zahtjeva podnesenih opštinama Tivat, Mojkovac i Kolašin, kao i podaci iz javnih registara Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore.

Opština Tivat je SUR osnovala decembra 2015. godine kada je u taj grad iz Bijelog Polja došla diplomirana ekonomistkinja Jela Mrdak (DPS). Nju je tadašnjoj tivatskoj gradonačelnici dr Snežani Matijević (DPS) preporučio tadašnji politički direktor DPS Tarzan Milošević, koji je prethodno godinama, kao bjelopoljski gradonačelnik veoma blisko sarađivao sa Mrdak koja je godinama bila savjetnica u njegovom kabinetu, a potom i rukovoditeljka SUR Opštine Bijelo Polje. Mrdak je tako u decembru 2015. odmah postavljena za rukovoditelju novoformirane SUR u Opštini Tivat i od tada do danas se ona nalazi na čelu te službe.

Budući da sve opštine u Crnoj Gori još uvijek nemaju uspostavljene sopstvene SUR, Opština Tivat je 2017, odnosno 2018. godine sklopila sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji kojima je svojoj SUR sa Mrdak na čelu omogućila da usluge unutrašnje revizije pruža i opštinama Mojkovac, odnosno Kolašin u kojima je tada takođe DPS bio na vlasti. Zakon dozvoljava takvu mogućnost, pa je stoga gradonačelnica Matijević novembra 2017. sa svojim tadašnjim kolegom iz Mojkovca Dejanom Medojevićem potpisala “Sporazum o povjeravanju poslova unutrašnje revizije”. Gotovo pa identičan takav “Sporazum o povjeravanju poslova unutrašnje revizije” Tivat je januara 2018. sklopio i sa Kolašinom, a potpisali su ih tadašnji gradonačelnici Siniša Kusovac i Milisav Bulatović.

”Korisnik usluga se obavezuje da za pružene usluge izvršiocu usluga mjesečno uplaćuje nadoknadu u iznosu od 300 eura, kao i naknadu putnih troškova koje izvršilac usluga bude imao za svaku pojedinčanu uslugu koju izvrši u opštini Mojkovac”, stoji u članu 7 Sporazuma sa Mojkovcem, uz napomenu da se ta sredstva imaju uplaćivati na žiro-račun Opštine Tivat u Crnogorskoj komercijalnoj banci. Gotovo identično piše i u članu 7 Sporazuma sa Kolašinom, gdje se precizira da su Kolašinci Tivćanima dužni tu nadoknadu isplatiti najkasnije do 10. u mjesecu za prethodni mjesec.

Source link: www.vijesti.me