Novi sastanak održaće se danas, a predsjednik države sjutra otpočinje konsultacije s partijama o mandataru. "Problem nekadašnje većine je što su njihovi odnosi opterećeni netrpeljivostima i omrazama, i to umnogome otežava dogovor", kaže novinar Nikola Marković

Potraga za premijerom ili krivcem za krah pregovora

Ko će odustati od početnih pozicija: Abazović i Bečić, Foto: Luka Zeković

Ako partije bivše skupštinske većine zaista žele da postignu dogovor o formiranju nove vlasti, do njega mogu doći tako što će svaka od njih popustiti u pregovaračkim zahtjevima.

To je za “Vijesti” ocijenio dugogodišnji novinar i urednik Nikola Marković, u susret petom i posljednjem sastanku “stare većine”. Partije pobjednice izbora 2020. trebalo bi da još jednom pokušaju da dođu do kompromisa o izboru nove vlade i rukovodstva parlamenta.

Novi sastanak, kom bi trebalo da prisustvuju lideri stranaka, održaće se danas a već sjutra predsjednik države Milo Đukanović sjutra otpočinje konsultacije s partijama o mandataru za sastav vlade, kog, prema Ustavu, mora predložiti do 19. septembra.

Marković kaže da bivša većina prvo treba da odluči da li traži kandidata za novog premijera ili krivca i žrtvu za neuspjeh pregovora.

Source link: www.vijesti.me