Moskva kaže da je to već uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine

Rusija tvrdi da su Ukrajinci ubili desetak zarobljenika, širi se video koji prikazuje kako se Rusi predaju

FOTO: Screenshot Twitter / Paul Jawin

Ukrajinska vojska namjerno je ubila zarobljene ruske vojnike, priopćilo je Ministarstvo obrane, a prenose RIA Novosti.

“Namjerno i metodično ubojstvo više od deset nepokretnih ruskih vojnika od strane ukrajinske vojske izravnim hicima u glavu ne može se prikazati kao ‘tragična iznimka’ na pozadini navodnog općeg poštivanja prava ratnih zarobljenika od strane režima u Kijevu”, stoji u izvješću.

“Istodobno, ukrajinske vojnike koji su se predali mi držimo u skladu sa svim zahtjevima Ženevske konvencije”, istaknulo je rusko Ministarstvo obrane.

‘Pucanje u zarobljenike je uobičajena praksa’

Napominju da ovo navodno brutalno ubojstvo nije prvi niti jedini ratni zločin, već uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine, “koju aktivno podupire kijevski režim, a njegovi zapadni pokrovitelji to ne primjećuju izravno”.

Na internetu se danas pojavio video na kojem se vide vide tijela desetak ruskih vojnika u dvorištu neke kuće. Neki od njih leže u lokvama krvi. No, širi se i video na kojem se vidi kako Ukrajinci zarobljavaju baš te vojnike, koji nakon predaje živi leže u istom dvorištu. Taj video završava kada iz kuće izlazi jedan od Rusa i otvara vatru na ukrajinske borce.

Prema Valeryju Fadeevu, predsjedniku Predsjedničkog vijeća za razvoj civilnog društva i ljudska prava, to se dogodilo u Makeevki, gradu na istoku zemlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

On je ovaj incident nazvao zločinom i poručio da će zahtijevati međunarodnu istragu, a da će video biti poslan Uredu visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, OESS-u, Vijeću Europe, Amnesty Internationalu, Međunarodnom odboru Crvenog križa i drugim organizacijama.

Source link: www.telegram.hr