‘Rusi koji su se nastanili na poluotoku nakon 2014. bit će istjerani, izdajnicima ćemo suditi’

Rat u Ukrajini
              Ukrajina objavila plan od 12 točaka za Krim: 'Srušit ćemo most koji spaja poluotok s ruskim kopnom'

FOTO: AFP

Ukrajina je pripremila plan od 12 točaka za Krimski poluotok nakon što ga ponovno zauzme, kazao je tajnik nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu Oleksij Danilov.

U planu je rušenje Krimskog mosta koji omogućava željeznički i automobilski prijevoz između poluotoka i ruskog kopna preko Kerčkih vrata, napisao je Danilov na Facebooku.

Također uključuje protjerivanje svih onih koji su služili ruskim vlastima otkad je poluotok zauzet 2014., kazao je, nazvavši te službenike “smećem”. Danilov je za primjer modela naveo denacifikaciju Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Suđenje izdajnicima, protjerivanje Rusa

Ruski suradnici i izdajnici ukrajinske države suočit će se sa suđenjem u drugoj fazi plana. Rusi koji su se nastanili na poluotoku nakon 2014. bit će istjerani, te će vlasništvo imovine biti poništeno.

“Sveobuhvatan program za detoksifikaciju bit će proveden kako bi se neutralizirale posljedice ruske propagande na svijest dijela javnosti”, napisao je Danilov. Politički zatvorenici, među kojima su mnogi krimski Tatari, bit će odmah oslobođeni, kazao je.

Source link: www.telegram.hr